Фейсбук откри нов пробив в сигурността, засегнал близо 50 млн. профила

OFFNews 28 септември 2018 в 20:48 3525 0

Фейсбук съобщи, че е открит нов пробив в сигурността на социалната мрежа, който е засегнал близо 50 млн. профила. 

Екипът на Фейсбук е открил пробива в сигурността на 25 септември. Хакерите са използвали недостатък на код в услугата View as. Оказало се, че проблемът е започнал през юли 2017 г. с новия код на услуга за публикуване на видео.

За момента компанията не знае кой стои зад атаката и откъде идва тя. Оттам съобщават, че проблемът е решен и са информирани органите на реда. 

Тепърва обаче ще се изяснява дали е злоупотребено със засегнатите профили и дали през тях е достигнато до каквато и да е информация за собствениците им. 

С помощта на кода хакерите биха могли да превземат профилите, се казва още в съобщението на Фейсбук.

Става въпрос не за потребителското име и паролата, а за т.нар. access token, който потребителят влиза в профила си, без да се налага всеки път да изписва име и парола. Тук се съдържат условията за започване на сесия, включително разпознаване на потребителя, на групите, в които членува и т.н.

Ако установим още засегнати профили, веднага ще анулираме достъпа, както постъпихме с тези, за които знаем, допълват от компанията.

Анулиран е достъпът до други 40 милиона профила, с които имаше подобен проблем миналата година.

Услугата View as е временно изключена, докато трае проверката. Това означава, че близо 90 милиона потребители са помолени отново да влязат на страниците си с нова парола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови