Филипините протестират срещу стотици китайски кораби около спорен остров

OFFNews 02 април 2019 в 13:47 1423 0

Филипинското правителство подаде дипломатически протест към Китай за присъствието на стотици китайски кораби в близост до остров в Южнокитайско море, управляван от Филипините, предава Си Ен Ен.

Около 275 китайски кораба и лодки са били забелязани тази година около остров Титу, известен също като остров Паг-аса във Филипините, казва Джейсън Рамон, който отговаря за публичните дела на западната команда на филипинските военни.

Говорителят на въоръжените сили Едгард Аревало предупреди, че е трудно да се определи количествено колко кораби се намират във всеки един момент, тъй като китайските кораби „идват и отплават“ от района.

"Информацията, която имаме, по-вероятно установява присъствието им в района", казва той пред Си Ен Ен във Филипините.

Президентът на Филипините Салвадор Панело каза, че от столицата на Филипините Манила имат няколко въпроса към Пекин, свързани с наличието на толкова много кораби.

По думите му той би ги попитал дали признават този факт. Ако да, защо го правят. „Учтиво ще ги помолим да не го правят“, посочва Панело.

Посланикът на Китай във Филипините Джао Джианхуа казва, че Пекин се опитва да провери колко кораби са около Титу.

„Те могат да бъдат "невъоръжени" риболовни кораби“, допълва той.

Самият остров Титу е част от веригата острови Спратли, която е група острови и рифове в Южнокитайско море, за които съществува териториален спор между няколко държави.

От няколко години насам Китай е започнал да строи сгради и пристанища там.

Депутат от опозицията в Филипините Гари Алеяно казва в събота, че администрацията не трябва да позволява на Китай да установи дългосрочно присъствие около Титу.

"Китай създава норма там, която няма да можем да променим по-късно. Всеки ден е пропиляна възможност да отстояваме нашия суверенитет, ако не действаме сега", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови