Финансови гиганти изтеглят активите си от Великобритания

Вилдан Байрямова 08 февруари 2019 в 19:12 6726 0

Брекзит - протести

Снимка Independent

Фактът, че Обединеното кралство има по-малко от 50 дни да напусне ЕС без сделка, принуди много международни финансови компании да предприемат действия за най-лошия сценарий.

Финансовите институции в Лондон са обезпокоени, че секторът, който представлява почти 80% от икономиката на страната, е основна част от този на услугите и ще бъде откъснат от европейския пазар. Според данните от официалното проучване на Ernst & Young, извън страната след 29 март, когато Кралството официално ще излезе от ЕС, ще бъдат изнесени активи на стойност около 800 млрд.британски лири.

Проучването сочи, че 80 от 222 финансови компании /това са 36%/ са заявили, че или вече са пренесли операциите и част от служителите си в Европа, или се подготвят за това. От 48-те международни и инвестиционни банки и фондове, базирани в страната, 27 /56%/ планират да преместят операциите си в други държави или вече са направили това. Опасенията, че Брекзит ще отреже достъпа им до европейските пазари, принуди финансовите компании да наемат 2 000 души в конкурентите на Лондон в Европа Дъблин, Люксембург, Франкфурт и Париж.

Водещата банка Barclays е предприела действия за преместване на активите си от Обединеното кралство на стойност 160 млрд. паунда. Според източници от Bloomberg International редица банки изтеглят активите си от Лондон и ги пренасят във Франкфурт. Това са Deutsche Bank с 400 млрд.евро, JP Morgan - 200 млрд., Goldman Sachs - 60 млрд., Citigroup - 50 млрд., Morgan Stanley - 40 млрд.евро. Все още обаче няма изявления от въпросните банки.

Финансовият сектор на Обединеното кралство представлява около 12% от икономиката на страната. От 2,2 млн. служители около 700 000 души са в Лондон. Според данните на Камарата на общините, годишният принос на британските финансови и застрахователни услуги за националната икономика е в размер на около 126, 9 млрд.евро.

След референдума от юни 2016 г. много от инвестиционните планове бяха отменени поради високата несигурност, някои компании започнаха да преминават към алтернативни страни. Последният пример е решението от миналата седмица на световноизвестната британска марка за домакински уреди Dyson да премести централата си от Англия в Сингапур. Преди това компанията обяви, че ще започне да произвежда електрически автомобили в завод в Сингапур, като първият е планиран да бъде пуснат през 2021 г. Миналата седмица 182-годишната британска компания P&O за фериботи и морски транспорт обяви, че вече ще регистрира британските автомобили в гръцки Кипър. Световно известната технологична компания Sony реши да премести централата на своите европейски операции от Лондон в Амстердам.

Общите разходи за икономиката на страната след Брекзит може да достигнат 252 млрд.паунда за 15 години, пише „Индипендънт“. Ако Обединеното кралство обаче подпише споразумение за свободна търговия, което ще намали потенциалните щети, общата загуба на страната ще достигне 131 млрд.лири. Английската централна банка обяви също, че очакванията за растеж за 2019 г. са намалели от 1,7% на 1,2%, а прогнозата за растеж за 2020 г. от 1,5% на 1,7% поради високата несигурност поради Брекзит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!