Форбс: В Русия се появи втора жена милиардер

Вилдан Байрямова 21 февруари 2019 в 15:08 2269 0

Татяна Бакалчук

Снимка Радио Свобода

Собственичката на интернет-магазин за дрехи Wildberries Татяна Бакалчук стана втората жена милиардерка в Русия по оценката на сп. „Форбс“, съобщава Радио „Свобода“.

Изданието е оценило състоянието й на 1,2 млрд.долара. Преди година Бакалчук за пръв път влезе в списъка на богатите хора в Русия с капитал от 600 млн.долара. Преди това единствената милиардерка в Русия, пак според „Форбс“, бе съпругата на бившия кмет на Москва Юрий Лужков Елена Батурина.

Бакалчук е единствен собственик на компанията си, основана през 2004 г. В началото тя се е занимавала с каталожна търговия на дамски дрехи. Сега заема 4-о място в списъка на най-скъпите руски интернет-компании след „Яндекс“, Mail.ru Group и най-големия сайт за безплатни обяви „Авито“. Wildberries работи на пазарите в Русия, Белорус, Казахстан и Киргизия, печалбата от продажбите през 2018 г. надхвърля 100 млрд.рубли.

В рейтинга на богатите хора в Русия, според „Форбс“, са отбелязвани едва 6 жени, сред които само строителната предприемачка Батурина е попаднала в първите 100. През 2018 г. изданието е оценило състоянието й на 1,2 млрд.долара.

Миналата година Русия заемаше 71-о място в света по рейтинга на Световната банка за половото неравенство. Това е по-зле, отколкото позициите на Тайланд, Танзания и Монголия, но е по-добре от Гърция, Чехия и Кипър. Експертите все пак високо оцениха възможностите за участието на жените в икономическия живот на Русия – 31-о място, в образованието – 28- и сравнителното здраве на жените и мъжете – 1-о място наред с други страни. Но по шансовете за включване на жените в политиката Русия зае едва 123-а позиция сред 149 държави, участвали в изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews