Франция избира президент

OFFNews 23 април 2017 в 06:28 4807 1

Снимка Reuters

Французите избират президент. Очаква се изборите да продължат с втори тур на 7 май. 

На президентските избори се явяват 11 кандидати, като петима от тях имат по-голям шанс да достигнат до балотажа - лидерът на крайнодясната партия "Национален фронт" Марин льо Пен, центристът Еманюел Макрон, кандидатът на консерваторите Франсоа Фийон, крайнолевият Жан-Люк Меланшон и кандидатът на социалистите Беноа Амон.

Обичайно на изборите във Франция доминират две партии – „Републиканци“ и Социалистическата партия. Очаква се обаче на тези избори победителят да не е член на никоя от двете партии.

Според социолозите единият, който ще достигне до балотажа, несъмнено ще е именно Льо Пен. Прогнозите обаче сочат, че срещу когото и да се изправи тя, ще победи другият кандидат. 

Като най-вероятен социолозите сочат сценария, в който до балотажа достигнат Марин льо Пен и Еманюел Макрон, като ако това се случи, победата ще е за Макрон с над 60% от гласовете. 

Именно Макрон беше най-подкрепян според последните проучвания, които му отредиха 24% от гласовете. 

Макрон - който е и най-младият кандидат със своите 39 години, се оказа начело, след като фаворитът за поста Франсоа Фийон се оказа в центъра на скандал за фиктивно назначение на съпругата му. 

След разразилия се скандал около Фийон обаче той започна бързо да губи популярност, което постави на челно място Льо Пен. Тя пък беше изпреварена от Макрон в началото на март. 

Разликата между петимата основни кандидати обаче е твърде малка - около 3-4%.

Въпреки че Льо Пен не е на първо място по подкрепа, е много възможно тя да повтори успеха на Доналд Тръмп в САЩ, смятат анализаторите. Според някои е възможно Льо Пен да получи повече гласове заради атаката в Париж в четвъртък, тъй като нейната кампания е изцяло обвързана с борбата с тероризма и намаляване на мигрантите в страната. 

Изборите във Франция ще бъдат проследени с напрегнато внимание и в цяла Европа, тъй като изходът от вота ще определи не само бъдещето на страната, но може да определи и бъдещето на целия Европейски съюз. Причината е в различните политики защитавани от кандидатите.

Ако победи кандидатът на крайнодесните Марин льо Пен, по всяка вероятност Брекзит ще бъде последван и от "Фрекзит", което със сигурност ще промени облика на Европейския съюз, а според някои експерти може да доведе и до разпад на ЕС.

Льо Пен вече обеща да извади Франция от еврозоната и да инициира референдум за излизане на страната от ЕС. 

Срещу политиката на ЕС се е изказвал неведнъж и крайнолевият Жан-Люк Меланшон, който обвинява Брюксел, че поставя на първо място бизнеса, а не работниците. Той настоява и Франция да се оттегли от НАТО и от договорите с ЕС.

Кандидатът с най-голям шанс според социолозите Еманюел Макрон пък твърдо подкрепя ЕС. Макрон е критикуван от своите опоненти за уравновесената си между лявото и дясното политика. Именно това обаче може да му спечели подкрепата на французите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови