Франция се изсипа по улиците. Мощни протести срещу пенсионната реформа на Макрон

OFFNews 31 януари 2023 в 18:01 4411 8

Снимка БТА

Пенсионната реформа се подкрепя от френския президент Еманюел Макрон и политическото му обкръжение.

Осем големи профсъюза във Франция изкараха членовете си на общонационална стачка като част от вълната от протести срещу плановете за повишаване на възрастта на пенсиониране от 62 на 64 години. Проектът за по-висока пенсионна възраст се подкрепя от президента Еманюел Макрон и политическото му обкръжение. Освен това досега за да получат пенсия французите трябваше да са внасяли осигуровки в продължение на 42 години. Правителствените промени предвиждат този период вече да е с 1 година по-дълъг.

Според световните агенции протестните действия вървят в цялата страна и са привлекли над 1 милион участници. Преди основния протест в Париж хиляди демонстранти се стекоха в Тулуза, Марсилия и Ница в южната част на Франция и Сен Назер, Нант и Рен на запад. На 19 януари, когато беше първата вълна от стачката, в нея се включиха 1.5 милиона души. Въпреки това правителството заяви, че няма да се откаже от плановете си. „Това вече не е въпрос, който подлежи на обсъждане“, заяви френската министър-председателка Елизабет Борн, бивш министър на труда.

По-късно вечерта, когато стана ясно, че само в Париж са излезли 87 хиляди протестиращи (80 хиляди при първия протест), премиерът Борн, както коментира АП, "подаде условно маслинова клонка" на протестиращите и публикува съобщение в Туитър, гласящо: "Пенсионната реформа повдига въпроси и съмнения. Чуваме ги."

"Това предполага, коментира АП, че може да има промени, но вероятно без пълно оттегляне, както се иска от протестиращите. В туита на Борн се казва, че дебатът, който започва в парламента, "ще ни позволи ... да обогатим нашия проект с цел да гарантираме бъдещето на пенсионната система на Франция. „Това е наша отговорност.“

Профсъюзите съобщиха, че половината от учителите в страната са се присъединили към стачката. Общественият транспорт не функционираше нормално във вторник - в Париж се движеха само двете линии на метрото, които са без машинисти. На една от основните линии на метрото имаше тълпи. Електроцентралите отчетоха намаление на производството поради стачка на работниците в основната електрическа компания EDF. Синдикатите обявиха и намерението да спрат на тока на привържениците на реформата и да преустановят предоставяне на безплатна енергия на институции и домакинства, които имат проблеми с плащането на фактури.

Кабинетът в Париж продължава да реформира възрастта за пенсиониране, въпреки че проучванията показват, че две трети от избирателите са против промените. Те трябва да преминат през Народното събрание следващата седмица. Без мнозинство в парламента правителството ще трябва да разчита и на подкрепата на десните републиканци, и на депутати от управляващите партии.

Възрастта за пенсиониране във Франция към този момент е 62 години и е по-ниска, отколкото в повечето други западноевропейски страни. В България за 2023 година пенсионната възраст за жените е 62 години, но за мъжете тя е 64 години и 6 месеца. Италия и Германия вървят към повишаване на този праг на 67 години, в Испания в пенсия излизат на 65, във Великобритания на 66. На 60 години могат да спрат да работят полякините, за мъжете в Полша тази възраст е 65 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

7

Propaganda

31.01 2023 в 22:59

Палки, водни оръдия и газови гранати...като за начало!

Това лекува паразити, левичари, зелени много успешно.

Като не им се работи, марш обратно в Африка!

-970

6

За подкрепа на нацистки режими има пари, за бащите и майките им няма. Цяла Европа се е побъркала.

865

5

Constanza

31.01 2023 в 21:00

Французите и те като останалото население на земята са пооглупели.

1236

4

БотоксПутю

31.01 2023 в 20:54

Проблемът с парите не е само за пенсиите, но и за здравоопазването. За Франция здравеопазването е 9% от брутния вътрешен продукт, а пенсиите са 13%.

22547

2

dolivo

31.01 2023 в 18:50

не излиза сметката, ще фалира държавата им

от една страна гласуват за националистката дето не ще имигранти

от друга нема кой да работи, за да плаща фючърсните пенсии, и за да се оздрави, се струпва на работещия

от друга, не щат да правят повече деца

ми ся...