Французин случайно се катапултира от изтребител при подарен му полет

Ганчо КАМЕНАРСКИ 16 април 2020 в 13:42 9822 3

64-годишният мъж, сниман от специално наетите фотографи преди полета. Снимката е предоставена на британските медии от френските ВВС

Във Франция 64-годишен мъж при пенсионирането си получил подарък от колегите си полет на изтребител Rafale-B, но малко след излитането случайно се катапултирал, съобщи The Daily Telegraph.

Мъжът нямал никакво желание да лети на боен самолет, но не можал да откаже подаръка. Според отчет на Бюрото за разследване и анализ, пенсионерът още при излитането се паникьосал и закрещял от страх.

На височина малко над 750 м. в стремежа си да се залови за нещо стабилно, той хванал ръчката катапултиране и я изтеглил. След секунди той увиснал под парашута, като междувременно успял да загуби слабо пристегнатия защитен шлем.

Мъжът се приземил недалеч от границата с Германия, като му се разминало с незначителни травми.

Излитането е наблюдавано от четирима щедри колеги на пенсионера, които дори наели професионален фотограф.

Пилотът запазил самообладание и успял да приземи изтребителя. Той е 35-годишен, с 2000 пролетени часа, от които почти половината са на Rafale.

Най-странното е, че пилотът е приземил самолета. Всички катапултни системи на изтребители в света са на един принцип: независимо кой от двамата летци задейства катапулта, най-напред се изстрелва пилотът от задната кабина, след части от секундата го последва и предният. 

Първите коментари на специализираните военни издания бяха, че това е шега на Daily Telegraph, защото е странно  някой да лети като турист на изтребител. Оказа се обаче, че всичко е истина и е отразено в доклад на френските авиационни власти, които провеждат разследване на инцидента и грубото погазване на правилата за безопасност.

Схема на инцидента, предоставена от френското бюро за разследване на самолетни катастрофи

Според "Гардиън" 64-годишният мъж е шеф на голяма компания в областта на отбранителната промишленост. Той е бил качен на изтребителя като VIP-персона, благодарение на вратичка в процедурите. Изрично обаче било описано, че по време на полета му претоварването на трябва да надвишава 3,7 G, което не било изпълнено.

Разследването установило още, че ремъците на седалката на туриста са били разхлабени. Каската също не била сложена както трябва и паднала по време на катапултирането.

Това, че пилотът не се е катапултирал автоматично след катапултирането на "пътника" засега се обяснява с техническа неизправност. "Щастлива повреда", без която самолетът струващ стотици милиони неизбежно е щял да бъде загубен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3013

3

FUBAR

16.04 2020 в 15:29

- Направо живея втори живот!
"каза самолета след приземяването."

77927

2

El Commandante

16.04 2020 в 15:24

Aахахахахаха, бахти ташака...

5712

1

tough

16.04 2020 в 14:29

Да бе, "техническа неизправност" е така, за всеки случай да не се разбие самолетът.