Френската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи 'жълти жилетки' в Страсбург

OFFNews 27 април 2019 в 21:17 1913 1

Снимка Reuters

Френската полиция използва сълзотворен газ, за да отблъсне протестиращи "жълти жилетки", които се опитаха да достигнат сградата на Европейския парламент в Страсбург по време на 25-ите поредни протести срещу политиката на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Протестиращите излязоха отново на улиците два дни след като в отговор на протестите Макрон направи политически предложения, включващи данъчни облекчения на стойност около 5 милиарда евро.

Протестите започнаха през ноември заради повишаването на цените на горивата, но се превърнаха в бунт срещу политици и правителство, което "жълтите жилетки" смятат за откъснато от народа. Много от участниците в движението, което няма лидерска структура, заявиха, че предложенията на президента не са достатъчни и повечето от тях не са достатъчно конкретни.

Около 2000 протестиращи се събраха близо до европейските институции в Страсбург. Организаторите планираха да достигнат сградата на ЕП, месец преди изборите за евродепутати.

Предишните протести в Страсбург като цяло бяха преминали мирно.

В Париж бяха задържани 11 участници в протестите на "жълтите жилетки", предаде ТАСС, цитирайки местната полиция. Заради протестите мерките за сигурност във френската столица са засилени.

По данни на френското вътрешно министерство в акциите на "жълтите жилетки" в цялата страна участват 5500 души, включително 2600 в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови