Гърция и Македония отварят още един граничен пункт

OFFNews 14 ноември 2018 в 18:30 5556 0

Гърция и Македония ще отворят още един граничен контролно-пропускателен пункт, съобщи Глас пресс

Македонското правителството е представило проект за меморандум за откриване на граничния контролно-пропускателен пункт „Маркова нога“.

Маркова нога е местност по брега на Преспанското езеро, която е най-южната географска точка на Република Македония. Граничният пункт „Маркова нога-Герман“ е съществувал до средата на 60-те години на миналия век, когато Гърция взела решение да го затвори.

Отварянето на граничния пропускателен пункт на територията на Лемос в Гърция се счита за значителна стъпка напред в посока на засилването на връзките между двете страни.

Между Македония и Гърция в момента има три гранични контролно-пропускателни пунктa: „Богородица – Евзони“ край Гевгелия и „Меджитлия-Ники“ близо до Битоля и „Дойран-Дойрани“ при Стар Дойран.

Жителите от двете страни на границата обявиха, че очакват с нетърпение откриването на граничния пункт. Пътят от село Долно Дупени, което е най-близо до границата от македонска страна, до Лемос ще е вече едва 14 км. В момента за да се стигне от едното до другото селище, трябва да се мине през Битоля и така трябва да се изминат 135 км. 

Очаква се граничният пункт да бъде отворен до 2023 г. 

Гърция вече е започнала изграждането на пътя до пункта и съответната инфраструктура. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови