Германия дава знак за промяна на ветото за танковете Леопард за Украйна

OFFNews 23 януари 2023 в 10:24 5573 11

Германски танк Леопард

Снимка Архив

Германски танк Леопард

Германия няма да пречи на Полша да изпрати своите танкове "Леопард 2" в Украйна, заяви германският външен министър - е сигнал за възможен пробив за Украйна, която се опитва да укрепи силите си преди очакваната нова руска офанзива, съобщава Ройтерс.

Единадесет месеца след като Русия нахлу в южната си съседка, сраженията са съсредоточени в град Бахмут в източната част на Украйна, където руските наемници от "Вагнер" и украинските сили водят битка на изтощение.

В неделя руското министерство на отбраната заяви за втори пореден ден, че силите му подобряват позициите си в южната украинска област Запорожие, въпреки че украински военен говорител заяви пред държавната телевизия, че ситуацията там е "трудна", но стабилна.

От месеци украинските власти призовават западните съюзници да им доставят модерните танкове "Леопард 2", произведени в Германия, но Германия се въздържа да ги изпрати или да позволи на други държави от НАТО да го направят.

Експерти по отбрана смятат, че танковете "Леопард", каквито притежават редица страни от НАТО са най-подходящи за Украйна. За прехвърлянето им в Украйна обаче е необходимо одобрението на Берлин. Миналата седмица западните съюзници обещаха милиарди долари за оръжия за Украйна, но не успяха да убедят Германия да вдигне ветото си върху предоставянето на танковете.

При очевидна промяна в позицията на Германия външният министър Анелена Баербок заяви, че правителството ѝ няма да блокира Полша, ако тя изпрати своите танкове "Леопард 2" без германско одобрение, посочва "Ройтерс".

"Засега въпросът не е поставен, но ако ни бъде зададен, няма да се противопоставим", каза Баербок пред френската телевизия LCI, когато беше попитана за реакцията на нейното правителство на подобно решение на Полша.

Германия е подложена на силен натиск да позволи "Леопард 2" да бъдат пратени в Украйна, но Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц традиционно е скептична към военните ангажименти и предпазлива към внезапни ходове, които могат да предизвикат ескалация в Русия.

Отговорът на Баербок отива по-далеч от коментарите на Шолц на срещата на върха в Париж по-рано в неделя, че всички решения за оръжейни доставки ще бъдат вземани в координация със съюзниците, включително САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

11

alfakentavur

24.01 2023 в 07:14

Я да видим. "Спецоперацията", която трябваше да приключи за 3 дни, днес става на точно 11 месеца. Без Леопарди досега. Когато Украйна получи и Леопарди какво ще стане? Най-много "Втората армия в света" от втора в Украйна, да стане трета в Украйна. Май, май като втора се оформя армията на украинските фермери, които извозиха с тракторите си стотици тонове желязо на орките.

1220

9

хr4

23.01 2023 в 19:32

Освен А,Б и В можем да добавим и Г-qwertz е "полезен идиот"

-397

8

josephmccarthy

23.01 2023 в 17:43

Според вас, относни коментата под мен

А. qwertz е руски трол
Б. qwertz произлиза от местенце, където местните се наричат "селяндур" и затова той се обръща така към полските хора?
В. qwertz не обича Украйна, не се интересува от помагането на Полша на Украйна и не се интересува, че ГДР цинично не помага на Украйна. няма значение за него.

Аз избирам отговори А, Б и В.

-1100

7

qwertz

23.01 2023 в 15:02

"Вето" няма. Има само лъжливи полски селяндури.
Никога не са искали разрешение за ре-експорт на Леопард 2.

Германският външен министър: „Ако ни попитат, няма да пречим.“

865

6

Constanza

23.01 2023 в 14:21

Днес има доста хубава статия за троловете в е-vestnik.

2073

5

Johnny B Goode

23.01 2023 в 13:22

По пътя за Берлин, ще мине ли Русията през Перник? За един кретен питам.

2550

4

alfakentavur

23.01 2023 в 12:15

Съветските танкове са стигнали до Берлин само заради ленд/лийза. Сега ленд/лийза е за Украйна и ще стане обратното.

-529

3

6екеr4о

23.01 2023 в 11:40

За съжаление новият министър на отбраната на Германия, пак социалдемократ, пак мека китка, ги плещи, като предходната дърта пача. Не мога да престана да ги ругая, извинявам се!
Знам, че всички, почти, в Германия харесват Меркел, включително и българи, живеещи там, но все повече се убеждавам, че тя, може, би е най-талантливото творение на ЩАЗИ!?
Руската разведка купи Шрьодер, та е нямало как да се справи с бабулята от Източните провинции...
А у форума бай Пишу пак бълнува малоумщини!

-1650

2

ob1

23.01 2023 в 11:38

Умнико, кой ти напада руZията, бе? Ще ги наритат до границите на блатото и ще ги оставят да си гният на спокойствие в матушката ти.
 
X

Да помогнем на украинските деца!