Германски политик праща Порошенко на съд в Международния трибунал

OFFNews 29 април 2019 в 14:23 7089 0

Петро Порошенко, Украйна

Снимка Коммерсантъ

Отиващият си президент на Украйна Петро Порошенко следва да бъде предаден на Международния трибунал за военни престъпления и осъден заради конфликта в Донбас, и за това има достатъчно доказателства.

Това подчертава депутатът от градския парламент в Берлин от партия „Алтернатива за Германия“ Гунар Линдеман в интервю за руския в. „Комсомольская правда“. Крайно-десният политик отбелязва, че лично е виждал писма от правосъдните органи на Донецката /ДНР/ и Луганската /ЛНР/ народни републики, в които пишело, че 90% от снарядите в Донбас са изстреляни от Украйна. Според него тези доклади са „най-чистото доказателство за това, че Порошенко и висшите му офицери не са желаели мира за Донбас“.

„За 5-те години на конфликта загинаха 15 000 души. Стреляли са, разбира се, и двете страни, но 90% от снарядите са идвали от Украйна. Тези факти се потвърждават дори в докладите на ОССЕ и представляват неоспорими доказателства за това, че Порошенко не е искал мир за Донбас“, подчертава Линдеман. По време на посещението си през февруари т.г. в Станица Луганская, където река Северский Донец разделя ЛНР и Украйна, видял разрушения от украинската армия мост, върху рухналите отвори на който били прехвърлени люлеещи се дървени стълбища. Там видял старци, които били принудени да пълзят по тях, за да пресекат границата. И тогава му дошла идеята Порошенко да бъде изправен пред трибунала.

„Не трябва и да се направи особено сериозен ремонт – Киев веднага ще го бомбардира. Всеки ден границата тук пресичат около 8 000 мирни жители и постоянно рискуват живота си. Това е просто ужасно. А още по-ужасно е това, че европейските структури бяха готови да отделят пари за ремонта на моста, но Киев не позволи. Позор и за Киев, и за Европа“, коментира германският политик.

Запитан какво ще стане, ако Порошенко не се съгласи да застане пред трибунала, той казва, че тогава ще трябва срещу него и обкръжението му да бъдат наложени санкции – например, да им се замразят активите в чужбина, каквито те със сигурност имат. „Трибуналът трябва да бъде демократичен и честен, а съдиите – независими експерти по международно право от различни страни“, подчертава крайно-десният Линдеман.

Според него има негласни правила на играта, а прецеденти като предаване на действащ държавен лидер на реален наказателен съд за толкова тежки обвинения не са се случвали през цялата най-нова история. „Но Порошенко повече няма да бъде президент. А и през всичките 5 години той беше единствено военен лидер – в смисъла на това, че черпеше ресурси за властта си от въоръжения конфликт. Сега като че ли възникна надеждата, че с новата администрация кървавият конфликт в Донбас накрая ще бъде прекратен“, казва Линдеман.

В началото на юни новият президент на Украйна Володимир Зеленски трябва да встъпи в длъжност. А все още действащият Петро Порошенко трябва да напусне поста си, ако, в крайна сметка, нищо не се случи, отбелязва изданието. Зеленски още не е обявил позицията си за най-болезнения за страната въпрос – този за гражданската война в Донбас. Но за разлика от Порошенко, поне не е давал заповеди за обстрел на мирните ДНР и ЛНР.
А ето отиващият си лидер може да се сблъска със сериозни неприятности на „донецкия фронт“. Редица политици вече се обявиха за предаването на Порошенко и съратниците му на Международния трибунал за военните престъпления в Донбас, посочва авторът, без да уточнява имената на издигналите въпросната идея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови