Германският президент започва консултации с партиите след провала на преговорите за коалиция

OFFNews 21 ноември 2017 в 15:56 2071 0

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер започва консултации с водещите политически партии след провала на преговорите за коалиция начело с Ангела Меркел. 

Преговорите на Меркел с либералите и "Зелените" за общ кабинет приключиха без успех, а канцлерът обяви, че предпочита нови избори пред това да оглави правителство на малцинството. 

"Моята гледна точка е, че нови избори са по-добрият път", каза Меркел в интервю за телевизиите А Ер Де и Цет Де Еф, като допълни, че Германия се нуждае от стабилно правителство, което да не търси мнозинство за всяко решение.

"Уверена съм, че моят консервативен блок ще се яви на едни нови избори по-единен отпреди", подчерта тя.

На въпрос дали вижда като възможност коалиция, която да включва социалдемократите, тя отговори, че ще изчака да види отговора им след преговорите при президента Щайнмайер. 

Самият президент оцени ситуацията в Германия като безпрецедентна и призова партиите да постигнат компромис, за да бъде възможно съставянето на правителство и да не се стига до нови избори. 

Провалът на преговорите за коалиция е най-сериозната заплаха за канцлерския пост за Меркел, откакто го зае преди повече от 10 години, отбелязва "Гардиън". 

Възможността за нови избори в Германия води до несигурност по отношение на преговорите за Брекзит и предизвиква притеснения във Франция, тъй като Макрон се надяваше на подкрепа от страна на силна германска коалиция за реформите в еврозоната, отбелязва британското издание. 

"Ще има неразбиране и голяма загриженост вътре в страната и извън нея и особено сред нашите европейски съседи, ако политическите сили в най-голямата и икономически силна страна в Европа не изпълнят техните задължения", заяви Щайнмайер.

Според германската конституция президентът трябва да номинира канцлер и след това номинацията се гласува в парламента. Ако не може да се сформира стабилно правителство след три гласувания, се отива на нови избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !