Гледач на животни подслони тигър у дома, за да го спаси от горските пожари в Австралия

Стихията причини смъртта на 8 души и опустоши 200 къщи

OFFNews 01 януари 2020 в 15:10 4981 0

Снимка TWITTER/MOGOWILDLIFE

Малка зоологическа градина успя да спаси всичките си животни от опустошителните пожари в Австралия чрез необичайно смела постъпка на служителите си, пише Би Би Си.

Mogo Zoo се грижи за най-много примати в Австралия, както и зебри, носорози и жирафи, но се намира точно по пътя на горските пожари. Въпреки това работещите там успели да спасят всичките си 200 животни. Повечето били преместени на сигурно място, а маймуни, панди и дори тигър временно обитават къщата на един от тях.

Във вторник беше разпоредена евакуация за най-стария и най-населен щат Нови Южен Уелс, където се намира и зоологическата градина, но персоналът отказал да напусне, за да може да опази животните. Директорът ѝ Чад Стейпълс казва, че ситуацията била "апокалиптична" и че се чувствали като че ли е настъпил Армагедон. Допълва, че са оцелели, защото са имали внимателно подготвен план: първо гледачите преместили всички запалими предмети от зоната и след това се погрижили за животните. По-големите - като лъвове, тигри и орангутани - били прехвърлени в сигурни ограждения за през нощта, за да ги запазят сигурни и спокойни, но по-малките се нуждаели от допълнителни подслони. Така директорът просто решил да ги вземе в собствената си къща.

"Точно сега в дома ми има всякакви животни в отделни стаи, те са на сигурно място и защитени... нито едно животно не беше загубено", казва той пред ABC.

Сара Анг от зоологическата градина казва пред радио BBC 5, че "някои от по-малките маймуни трябваше да бъдат преместени вкъщи, там е червената панда, а в задната част на къщата има тигър".

Горските пожари отнеха живота на най-малко осем души в Югоизточна Австралия от понеделник насам - 7 в Нов Южен Уелс и един във Виктория, двама други се издирват. Пожарите унищожиха повече от 200 къщи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови