Годеницата на Хашоги поиска Тръмп да помогне за разкриването на убийството

OFFNews 30 октомври 2018 в 14:33 1453 0

Годеницата на саудитския журналист Джамал Хашоги обяви, че е разочарована от ръководителите на много държави, включително САЩ, и поиска американският президент Доналд Тръмп да помогне за разкриването на убийството му. 

Хатидже Дженгиз направи изказването по време на събитие в памет на убития журналист в Лондон. 

Журналистът Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври, след като влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи документи, с които да сключи брак с турската си годеница. Турските власти обявиха, че той е бил убит. Саудитска Арабия първоначално отричаше, но след това потвърди, че Хашоги е мъртъв. Тялото му обаче все още не е открито. 

Убийството беше широко критикувано от световните лидери, които настояха за отговори от Риад. Тръмп обаче коментира, че не трябва да се спира сделката за оръжия със Саудитска Арабия за увеличаване на натиска, защото това ще се отрази на работните места в САЩ.  

„Президентът Тръмп трябва да помогне да се разкрие истината и да гарантира, че ще бъде въздадено правосъдие. Той не трябва да позволява убийството на годеника ми да бъде прикрито. Нека да не позволяваме парите да изкушават съвестта ни и да променят ценностите ни”, заяви Дженгиз. 

Според нея саудитските власти знаят къде е тялото на журналиста. 

Дженгиз призова да бъде потърсена сметка „от злонамерените престъпници и техните страхливи политически господари”.

Тя допълни, че ѝ се иска тя да беше влязла в консулството в Истанбул вместо Хашоги, и подчерта, че убийството е оставило "празнина в сърцето и душата ѝ".

"Ако знаех, че това ще е последният път, в който ще видя моя Джамал, неговата усмивка, ще чуя смеха му, щях самата аз да се изправя пред убийците", каза Дженгиз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!