Гръцката полиция арестува трима души при антитерористична операция

OFFNews 09 ноември 2019 в 17:06 1421 0

Гръцката полиция заяви, че отрядът за борба с тероризма е арестувал двама мъже и жена, за които се твърди, че са замесени в терористични действия и е задържал други 15 души в продължаваща операция, който е започнала в петък на обяд, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от Фокус. 

Полицията съобщи, че са претърсени 13 къщи и са открити, 5 автомата АК-47, полуавтоматияна пушка, два пистолета, детонатори, динамит, тротил и гранати. Оръжията ще бъдат проверявани за употреба в терористични актове, казват от полицията.

Арестувани са двама мъже, на 41 и 43 години, които са замесени в грабеж на игрална зала в атинското предградие Холаргос. Друг мъж, на 46 години, е обвинен, подобно на другите двама, в терористична дейност, незаконно притежание на огнестрелно оръжие и експлозиви и фалшифициране на документи, е на свобода. Жената е обвинена в нарушаване на закона за огнестрелните оръжия, съобщи полицията в събота.

Преди това 41-годишният мъж е прекарал почти осем години в затвора за участието си във въоръжената група „Революционна борба“. Той бе освободен през февруари 2018 г., като се възползва от закон, гласуван от тогавашното ляво правителство.

Балистичните тестове потвърдиха, че част от намерените оръжия са били използвани при нападения срещу офисите на ПАСОК от въоръжена група, наричаща себе си „Революционна самозащита“ през януари 2017 г.
Един от намерените автомати „Калашников“ е използвана при нападение срещу мексиканското посолство в Атина на 31 юли 2016 г. Същата група е поела отговорност за хвърлена ръчна граната срещу френското посолство в гръцката столица на 10 ноември същата година, при което е ранен полицейски служител.

Премиерът Кириакос Мицотакис поздрави силите за борба с тероризма и Министерството на гражданската защита за арестите и повтори обещанието си „да приключи с проблема с вътрешния гръцки тероризъм веднъж завинаги“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови