Гръцкият президент прие искането на Ципрас да свика нови избори

OFFNews 10 юни 2019 в 20:31 1505 0

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос прие искането на премиера Алексис Ципрас да свика предсрочни парламентарни избори, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

Ципрас поиска от президента да разпусне парламента и да свика предсрочни избори, за да бъде избегнат продължителен период на политическа нестабилност в Гърция, който ще навреди на икономическото ѝ възстановяване.

"След евроизборите има усещане, че Гърция се намира в продължителен кампаниен период от близо четири месеца, за който съм длъжен да забележа, че създава възможни опасности за гръцката икономика. Като се има предвид, че в момента сме навлезли в един цикъл на нормалност, това при никакви обстоятелства не бива да бъде прекъсвано, тъй като би било знак, че жертвите и усилията на гръцкия народ са застрашени", заяви Ципрас, мотивирайки искането си за предсрочни избори.

Министър-председателят реши да изтегли парламентарните избори по-рано, след като партията му СИРИЗА понесе тежко поражение на вота за Европейски парламент миналия месец. Основната опозиционна сила в Гърция - консервативната Нова демокрация, спечели изборите с преднина от 9,5 процентни пункта.

Проучванията сочат, че Нова демокрация вероятно ще спечели и тези избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови