Грета Тунберг ще плава от САЩ до Испания за срещата на върха за климата

OFFNews 13 ноември 2019 в 16:40 3088 1

Снимка Facebook

Екоактивистката Грета Тунберг ще отплава от САЩ до срещата на върха на ООН за климата в Испания, като се вози с двама ютубъри на ветроход, съобщи Би Би Си.

16-годишната активистка планираше да пътува до Чили, но Чили се оттегли като домакин на срещата за климата COP25 поради протести в страната.

Във фейсбук Тунберг обяви: "Толкова съм щастлива да кажа, че има как да стигна до COP25 в Мадрид." Тя отказва да пътува по въздух заради въздействието на авиопревозите върху околната среда.

Активистката беше планирала да пътува бавно до Чили, след като мине през Щатите. Преди две седмици тя отправи призив за помощ в социалните медии.

Чилийският президент Себастиян Пиньера обяви миналия месец, че южноамериканската държава вече не може да бъде домакин на събитието сериозните антиправителствени протести.

Тунберг ще отплава от Вирджиния, САЩ, до Испания на френския ветроходен катамаран "Ла Вагабонде". Тя ще пътува с австралийските ютубъри Райли Уитлъм и Елейна Караусу, както и с британката Ники Хендерсън, която е професионалнен ветроход. Лодката им ще използва слънчеви панели и хидрогенератори за захранване.

Испания предложи да бъде домакин на срещата в края на октомври, като се очаква се да присъстват около 25 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews