Груевски е отседнал във вила на Орбан

OFFNews 14 ноември 2018 в 19:56 2448 0

Бившият македонски премиер Никола Груевски, който избяга в Унгария, за да не влезе в затвора, е отседнал във вила на унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи македонска телевизия, цитирана от БНТ. 

Груевски беше осъден на 2 години затвор по делото за злоупотреба със служебно положение "Танк". Делото е за покупка на луксозен правителствен мерцедес за 600 хиляди евро.

Груевски трябваше да влезе в затвора в понеделник. Оказа се обаче, че е в неизвестност, а по-късно самият той обяви в социалните мрежи, че е в Унгария и е поискал политическо убежище, защото получил заплахи за живота си. 

Македония издаде международна заповед за ареста му и призова Унгария да откаже убежище на Груевски. 

Вътрешният министър Оливер Спасовски съобщи, че съпругата на Груевски Боркица и майка му Надежда се намират в Македония. Според него Груевски е напуснал страната незаконно и не по въздух.

В същото време унгарското правителство съобщи пред македонската агенция „Макфакс“, че на Груевски е било позволено да кандидатства за убежище.

"С оглед на факта, че той беше премиер на Македония 10 години, от съображения за сигурност, унгарските власти позволиха на господин Груевски да подаде искането за убежище и да бъде изслушан в седалището на Канцеларията за миграция и предоставяне на убежище в Будапеща, която ще се занимае с процедурата в съгласие с унгарските и международните закони“, гласи отговорът на унгарското правителство на въпросите на „Макфакс“, цитиран от "Фокус".

От правителството посочват, че Македония е стратегически партньор и важен съюзник на Унгария и доброто сътрудничество между двете страни е изключително важно за развитието на балканския регион и сигурността на Европа.

„Настоящото македонско правителство е партньор на Унгария и затова по никакъв начин не искаме да се намесваме във вътрешните работи на суверенни държави. Освен това смятаме, че разглеждането на искането за убежище на бившия македонски премиер е чисто правен въпрос“, се добавя в съобщението от Будапеща.

Оттам допълват, че съгласно унгарските закони, няма да дават повече информация за процедурата, докато тя не бъде завършена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови