Гуайдо: Мадуро е бедствие за целия свят

Вилдан Байрямова 27 февруари 2019 в 14:57 1376 0

Хуан Гуайдо-НГ

Снимка НГ

Николас Мадуро е трагедия за целия свят – за партньорите, за инвеститорите, за венецуелците, за съседните страни, казва Хуан Гуайдо в интервю пред пратеника на руския в.“Новая газета“.

-Какво се случи с хуманитарните помощи на границата?

-Стотици хиляди протестиращи излязоха по улиците на Венецуела, за да поискат хуманитарна помощ. Страната е в криза, БВП се срина с 53%, 2 милиона мизерстват, деца умират от глад, а старците са без лекарства. В този ден милиони спонтанно излязоха по улиците с искане за хуманитарна помощ. Важната част от помощите всъщност премина през ГКПП Санта Елена /границата с Бразилия, където полицията блокира два камиона/. Тъжно е, че в опит да спасят други, загинаха хора и тях ги уби режимът на Мадуро.

Но днес много офицери от въоръжените сили се поставят на страната на Конституцията , на страната на временния президент и това е много важно. Известно е, че хората не харесват Мадуро, че повечето венецуелци искат промяна, че международната общност ни подкрепя, 80% от въоръжените сили искат промени така, както 90% от населението.

-Как оценявате ролята на Русия в сегашната ситуация във Венецуела?

-Русия има ключови инвестиции във Венецуела – в нефт, в газ. Днес Мадуро не защитава никого нито от опасностите, нито от глада и преследванията. Той не защитава и инвеститорите. Мадуро е лош партньор за демокрацията, за човешките права и инвестициите. Днес най-доброто, което може да се случи, това е смяната на режима с този, който ще стабилизира ситуацията и инвеститорите ще могат отново да правят вложенията си, и ще възстановят Венецуела.
Режимът на Мадуро просто открадна част от инвестициите, тези хора взеха парите и няма да платят задълженията си на Русия. Днес Мадуро е трагедия за целия свят – за партньорите си, за инвеститорите, за венецуелците, за съседните страни. Това е истинска трагедия.

-Известни ли са ви конкретните действия на Русия в подкрепа на Мадуро от последните седмици?

-Не е имало никакви нови кредити, никакви големи инвестиции. Просто публични изявления. Аз не виждам особено голяма подкрепа. Вярвам, че Русия се отнася с уважение и съпричастност към съдбата на нашата страна, както и много други страни.
-Вие планирате ли да насрочите нови избори за президент?

-Това е, което аз съм длъжен да направя като изпълняващ дейността на президента – да осигуря край на завзетата от Мадуро власт, да сформирам преходно правителство и да проведа свободни и безопасни избори, колкото може по-скоро.

-Ще продължават ли уличните протести?

-Ние от години протестираме. Болшинството се консолидира. Ето защо спечелихме болшинството в парламента, заради това и светът сега ни подкрепя. Ние ще продължим съпротивата си с улични протести.

-Мадуро опита ли да се свърже с вас?
-Не.

-А вие опитахте ли?

-Не. Мадуро е диктатор и днес той даде да се разбере, че изобщо не го интересуват венецуелците. Той показа най-лошото си лице. За нас е особено важно да комуникираме с външния свят. Известно е, че ние сме най-големият петролен резерв в света, а нашите ходя се хранят с боклуците от контейнерите. Това е безумие.

-Наричат ви протеже на САЩ.

-Това е пропаганда. САЩ винаги са били главният ни клиент, а ние сме работили с Русия, също с Китай и Индия. Всички страни, които ни подкрепят, ще имат нашето уважение и подкрепата ни. Ние общуваме с всички страни, които подкрепят конституцията на Венецуела. Не мен – конституцията ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews