Хамас за решението на Тръмп: Вратите на ада се отварят за САЩ

Първи реакции след решението на президента на САЩ да признае Йерусалим за столица на Израел

ОFFNews 06 декември 2017 в 21:32 12465 3

Минути след изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че признава Йерусалим за столица на Израел, последваха и първите международни реакции.

Премиера на Израел Бенямин Нетаняху призова света да последва примера на САЩ, като нарече решението на Тръмп за "историческа повратна точка".

Нетаняху добави, че решението на американския президент не променя нищо, що се отнася до светините на трите големи монотеистични религии, като потвърди израелския ангажимент да запази статуквото.

От палестинската организация  Хамас заявиха, че действията на САЩ "са отворили вратите на ада" за интересите на страната в региона. 

Исмаил Радуан, високопоставен представител на Хамас, който говори пред журналисти в ивицата Газа, призова арабските и мюсюлманските страни да скъсат икономическите и политическите връзки с американските посолства и да експулсират американските посланици, цитиран от БТА.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че САЩ повече не могат да играят историческата си роля на посредник за мир с израелците, след съобщението на президента Доналд Тръмп за признаването на Йерасулим като столица на Израел.

С това достойно за съжаление решение САЩ умишлено провалят всички усилия за мир и провъзгласяват, че се отказват от ролята си на спонсор на мирния процес, която играеха през последните десетилетия, заяви палестинският лидер в телевизионно обръщение след речта на Тръмп в Белия дом.

Официалната позиция на Турция гласи, че решението на американския президент е "безотговорно".

Френският държавен глава Еманюел Макрон бе категоричен - с действията си Тръмп нарушава международното право. Той призова на всяка цена да се избегне насилието в региона. 

На пресконференция в Алжир, където е на посещение, Макрон подчерта ангажираността на Франция и на Европа с решението на "две държави, Израел и Палестина, живеещи редом в мир и сигурност в международно признати граници, и с Ерусалим като столица на двете държави", цитиран от БТА.

Статутът на Йерусалим може да бъде решен само чрез преки преговори между израелци и палестинци, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, като напомни, че винаги е бил против всякакво едностранно действие.

Няма алтернатива на решението по формулата на "двете държави", с "Йерусалим като столица на Израел и на Палестина", добави той.

Сред страните, осъдили решението на САЩ, са Русия, Германия, Иран, Саудитска Арабия и Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

1

Hristo Lihov

07.12 2017 в 10:15

А на нас още не са ни казали как да реагираме...