Хиляди протестират в Ливан срещу правителството, полицията откри огън

OFFNews 08 август 2020 в 20:12 3786 0

Снимка БГНЕС

Няколко хиляди протестиращи се събраха в центъра на Бейрут, за да изразят недоволството си срещу политически елит, който е обвиняван за смъртоносната експлозия, превърнала града в зона на бедствие. Те масово хвърлят камъни и фойерверки в полицията, която пък им отговаря с гранати със сълзотворен газ.

Ливанските сили за сигурност откриха огън в сградата на парламента в опит да разпръснат протестиращите, които по-рано нахлуха в нея, съобщава БГНЕС. От охраната на парламентарната сграда, обаче, отрекоха да е имало изстрели срещу протестиращите.

По последни данни над сто души са ранени в резултат на сблъсъците в Бейрут. Част от тях са откарани в близките болници.

Един член на силите за сигурност е убит при сблъсъците тази вечер, съобщи телевизионният канал Al-Hadath в Twitter. По данни на медията още няколко души са получили огнестрелни рани.

Според различни съобщения протестиращи са успели да нахлуят и в сградата на ливанското външно министерство. Според телевизионния канал Al-Jadeed военнослужещите ги последвали в сградата на външното министерство.

Демонстранти нахлуха и в сградата на Министерството на икономиката.

“Излизане от тази криза ще е възможно само чрез предсрочни парламентарни избори”, каза премиерът на Ливан Хасан Диаб в обръщение към протестиращите.

Броят на жертвите от катастрофалната експлозия в пристанището на Бейрут нарасна до 158 души, съобщи ливанското министерство на здравеопазването. Ранените са над 6000, 21 са в неизвестност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови