Хиляди украинци на протест срещу корупцията, двама души пострадаха при сблъсъци с полицията

OFFNews 17 октомври 2017 в 17:20 3388 4

Снимка УНИАН

Хиляди украинци протестираха пред парламента в Киев срещу корупцията. 

Те поискаха създаване на специален съд за делата за корупция. 

В протеста се включиха поддръжници на Общоукраинското обединение "Баткившчина", Общоукраинското обединение "Свобода", партиите "Самопомощ", "Гражданска позиция", "5.10", "Демократичен алианс" и крайнодесния "Национален корпус", както и Движението на новите сили на бившия грузински президент Михаил Саакашвили, който се превърна в политически противник на украинския президент Петро Порошенко. 

"Исканията ни са прости: създаването на антикорупционен съд и премахване на парламентарния имунитет", обявиха от партията на Саакашвили, цитирани от ТАСС и БТА.

Протестиращите блокираха изходите от сградата на парламента. Стигна се до сблъсъци с полицията, която охраняваше сградата. Поне двама души са пострадали - един протестиращ и един полицай, съобщи УНИАН. 

Снимка: facebook.com/zoryan.zoryan

Борбата срещу корупцията по високите етажи беше едно от основните искания на Майдана в Киев през 2013-2014 г. Протестиращите настояват делата за корупция да се разглеждат от специален съд, тъй като смятат, че обикновените съдилища също може да са обхванати от корупция. 

Много политически партии искат и отмяна на парламентарния имунитет, за да може депутатските мандати да спрат да служат за защита срещу подобни дела.

Днес президентът Порошенко внесе проектозакон, предвиждащ отмяна на имунитета от 2020 г., но протестиращите искат той да влезе в сила още догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

4

senester

18.10 2017 в 12:06

Даже и украинците им писна от корупцията им по високите етажи.Само ние считаме,че нашата не ни засяга

23293

2

Стефан

18.10 2017 в 10:26

Още по-смешното е, че предишният им майдан, започна да убива хора, и ги убива и до сега, тъкмо за да бори корупцията. Уж победи. Корупцията стана принципиално по-голяма. Сега пак започват да убиват хора, пак антикорупционно.
Вече не само от литературата, виждаме как изглежда революция в лудницата. А лекарите - кой също полудял и се записал за пациент, кой избягал, и мълчи гузно.