Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Химическата атака в Сирия може да е инсценирана, твърди учен от MIT

OFFNews 18 април 2017 в 11:46 10276 15

Тиодор Постол

Водещият американски оръжеен експерт Тиодор Постол смята, че последната химическа атака в сирийския град Кан Шейкун е била инсценирана и навярно не е дело на президента Башар Асад.

Постол е професор в Масачузетския технологичен институт и бивш научен съветник в американския департамент по отбрана. Той показа три доклада в отговор на доказателствата на Белия дом, че сирийското правителство стои зад химическата атака в Кан Шейкун.

"Прегледах материалите на Белия Дом внимателно и смея да заявя, че американското правителство няма нито едно доказателство, че атаката в Хан Шейкун е била извършена от сирийската армия", заяви Постол, цитиран от International Business Times.

Постол оборва и факта, че атаката в Сирия е била извършена по въздух. Според него тя е била "режисирана от земята".

Оръжейният експерт показа и снимка, пусната и от Белия дом, на кратер със снаряд в него, за който се счита, че съдържал опасния газ зарин. Според анализа на Постол обаче такъв снаряд, пуснат от въздуха, няма да има толкова незначителни щети по корпуса. За професора това е експлозия, извършена от земята.

Постол твърди още, че химическото нападение в Кан Шейкун е било извършено от антиправителствени сили, след като градът се държи от Асасд.

"Нито един компетентен експерт не би могъл да пренебрегне факта, че предполагаемият контейнер със зарин е бил взривен с експлозив върху него, а не е бил изстрелян в снаряд, както твърди Белия дом", категоричен е Постол.

Професорът не за първи път застава на обратната позиция на американските власти относно Сирия. През 2013-та година, когато Асад отново бе обвинен, че стои зад тогавашната химическата атака в Сирия, Постол обори доказателствата, че президентът е отговорен за атаката. Същото бе изказано и в доклад на ООН по темата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9005

16

Калин

18.04 2017 в 19:28

Тука има много хора, които за пари ще продадат всичко дори и идеалите си, и не се учудвам, че не вярват и искат по всякакъв начин да оспорят доказателствата, че атаката не е от САА...Да лапат пишки за пари е бизнес и чест за тях!!

25665

15

Victimized

18.04 2017 в 15:51

Аве момче, коментирай фактите, не експертите. Казах ти, това със зарина е абсурдно.

"Заринът притежава поразяващо действие при всички пътища на проникване в организма – през устата, през кожата и по дихателен път. Смъртта може да настъпи изключително бързо – в рамките на една минута след поемането на летална доза"

Ти видя ли снимките, видя ли това което дават американците като доказателства, свидетели усетили силна миризма , но зарина няма мирис, дадоха някви жълти пушилки, но зарина няма цвят. Всичките спасители търчат по къс ръкав без предпазни мерки. Много от пострадалите на снимките, присъстват на други снимки на други атаки от преди седмици, на километри от това място. Вярвай си в квото си искаш, но спрете да се мъчите да се аргументирате с официалната позиция на САЩ, понеже тя мирише дори и за техните стандарти....

25665

13

Victimized

18.04 2017 в 14:55

А ти четеш ли статията или говориш по спуснати опорни точки?

"Постол оборва и факта, че атаката в Сирия е била извършена по въздух. Според него тя е била "режисирана от земята".

Оръжейният експерт показа и снимка, пусната и от Белия дом, на кратер със снаряд в него, за който се счита, че съдържал опасния газ зарин. Според анализа на Постол обаче такъв снаряд, пуснат от въздуха, няма да има толкова незначителни щети по корпуса. За професора това е експлозия, извършена от земята."

Той не говори за химикалите, а говори за факта, че взрива е станал на земята, а не от снаряд, което си му е изцяло в компетенциите.
mediapool няма как да са безпристрастни по темата, след като са финансирани директно от държавния департамент в САЩ. Това, със зарина се изтърка, той е газ който може да те убие и чрез допир с кожата. А снимките на белите каски, бяха без ръкавици, без маски, без никаква защита. Тиражираната теория се срива с всеки изминал ден.....

25665

11

Victimized

18.04 2017 в 14:01

"Този "велик" експерт дописник на Комсомольская правда или Московские новости ли е?"

Не, за Пентагона е бачкал дори, ама като не ви изнася какво казва, значи е руснак...
Очевидно е, че рейтинга ви отговаря напълно на възприятията и коментарите ви ....

25665

10

Victimized

18.04 2017 в 13:59

"не бе, експерт е. от ония медийните. дето се чудиш какво правят когато не висят по телевизиите, ама така и не успяваш да го измислиш. в бг е фраш с такива."

.....................

"He received his undergraduate degree in physics and his PhD in nuclear engineering from MIT. Postol worked at Argonne National Laboratory, where he studied the microscopic dynamics and structure of liquids and disordered solids using neutron, X-ray and light scattering techniques, along with molecular dynamics simulations . He also worked at the Congressional Office of Technology Assessment, where he studied methods of basing the MX missile, and later worked as a scientific adviser to the Chief of Naval Operations.

After leaving the Pentagon, Postol helped build a program at Stanford University to train mid-career scientists to study weapons technology in relation to defense and arms control policy. "

Със сигурност разбира повече от теб. Седеруги.....

20699

9

Новак

18.04 2017 в 13:51

На вниманието на #1 и #7. Още в първите дни след инцидента един български експерт се изказа в същия смисъл. А той беше участвал в международната комисия за контрол на химическите оръжия към ООН. То бива сляпа вяра в американската администрация, но това вече прилича повече на някакъв американски фундаментализъм - нещо като талибани от другата страна (то може и да не е от другата). Не се ли видя какво стана в Ирак - и там уж беше пълно с химическо оръжие, а какво се оказа? Същото с Либия. Не е хубаво да настъпваш една мотика няколко пъти.