Холандия призна арменския геноцид

Невена Илиева 23 февруари 2018 в 20:38 4357 1

Мемориалът на загиналите по време на геноцида арменци. Eреван, Армения

Долната камара на холандския парламент призна масовото избиване на арменци по време на Първата световна война за геноцид. 

Решението е било подкрепено от всички политически сили в станата с изключение на една - "Денк", която представлява турската диаспора в страната, предаде БГНЕС.

Освен това долната камара прие решение за изпращане на високопоставен държавен представител - министър или държавен секретар, на церемонията по почитане на жертвите арменски геноцид в Ереван през април.

Това допълнително ще усложни отношенията между Турция и Холандия, които сериозно охладняха след дипломатическия скандал от 2017 г. 

ОFFNews припомня, че по-рано този месец Холандия изтегли посланика си в Анкара и също така обяви, че няма да позволи назначаването на нов турски посланик.

Отношенията между двете страни се влошиха, след като миналата година Холандия забрани на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да вземе участие в митинг и да се срещне с турската диаспора, за да агитира за референдума за увеличаване на правомощията на президента.

Президентът на страната Реджеп Тайп Ердоган тогава нарече поведението на страната "нацизъм" и забрани на холандския посланик да се върне на поста си след пътуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови