Хонконг подарява по $1 280 на всеки от гражданите си

OFFNews 26 февруари 2020 в 11:29 3411 0

Хонконг ще подари по $1 280 на всеки от пълнолетните си местни жители, пише Би Би Си. Властите се стремят така да повишат потреблението и да облекчат финансовата тежест.

Сумата ще получат 7 милиона души, навършили 18 години.

Специалният административен район в Китай търпи последствията от продължаващи месеци размирици с насилие, а в последно време - и от влиянието на коронавируса. В Хонконг има 81 потвърдени случаи на заболели и два смъртни случая. Covid-19 пък навреди сериозно на обществения живот и туристическия сектор.

Протестите избухнаха заради спорен закон, разрешаващ екстрадиция на жители на Хонконг в континентален Китай и провеждането на съдебни дела там. Впоследствие той бе оттеглен. Митингите на продемократичните демонстранти обаче прераснаха в ожесточени сблъсъци с полицията.

Извън протестите и вируса, Хонконг продължава да търпи последствията от водената между САЩ и Китай търговска война.

"Икономиката на Хонконг е изправена пред огромни предизвикателства тази година - каза финансовият министър Пол Чан днес. - След внимателно обмисляне реших да изплатя по 10 000 хонконгски долара на постоянните жители на Хонконг на възраст 18 и повече години с оглед насърчаване и увеличаване на местното потребление, от една страна, и облекчаване на финансовата тежест върху хората, от друга."

HKD10 000 се равняват на 1 280 щатски долара.

Прогнозният бюджетен дефицит в района се очаква да нарасне до 18 милиарда долара до 2021 г., което е рекорд.

Добавките са част от пакет мерки на обща стойност 120 милиарда хонконгски долара с цел преодоляване на последствията от влиянието на протестите и коронавируса върху икономиката. Пакетът предвижда още властите да намалят наемите в обществените жилища, ще намалят и данъците върху заплатите и имуществото.

По-рано Хонконг обяви подобен фонд и за сектори, които са засегнати заради избухването на заразата от коронавирус, включително подаряването на суми в брой за бизнеси, като ресторанти и туристически оператори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !