Хуан Гуайдо не изключва възможността за военна интервенция от страна на САЩ

OFFNews 09 февруари 2019 в 11:24 2806 0

Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо изяви готовност да разреши военна интервенция от страна на САЩ, за да принуди досегашния държавен глава Николас Мадуро да се оттегли, в интервю за AFP. 

"Ще направим всичко, което е необходимо, всичко, което ние трябва да направим, за да спасим човешки животи, за да престанат децата да измират", заяви той в отговор на въпрос дали ще използва законовите компетенции, които има в качеството си на председател на парламента и временен президент, за да разреши евентуална чужда интервенция.

"Ще направим всичко, което е възможно. Това е един очевидно полемичен въпрос, но използвайки нашия суверенитет, упражнявайки нашите прерогативи, ние ще направим необходимото", заяви Гуайдо. "Тук във Венецуела всеки ден, който минава, се брои в човешки животи", допълни той.

Изказването идва дни след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че не изключва използването на военна сила във Венецуела

Опозиционният лидер Гуайдо се обяви за временен президент на държавата миналия месец и спечели подкрепа от САЩ и около 40 други държави, сред които 20 членки на Европейския съюз. 

По време на управлението на Мадуро във Венецуела настъпи най-дълбоката икономическа криза в историята на държавата, която доведе до хиперинфлация, рецесия и недостиг на стоки от първа необходимост като храна и медикаменти. 

"Ще направим всичко, което ще коства на обществото възможно най-малко, и което би довело до управляемост и стабилност, за да се справим с кризата", заяви 35-годишният лидер. 

Гуайдо прави опити да внесе храна и лекарства от САЩ, но те са блокирани в складове в Колумбия, тъй като венецуелските военни отказват да ги допуснат в държавата. 

Мадуро се зарече да не позволява "фалшива хуманитарна помощ" да влезе във Венецуела и заяви, че кризата е "изфабрикувана от Вашингтон", за да оправдае военна интервенция от тяхна страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови