Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

И Турция участва в евровота – чрез партия в Германия

Кандидатите от BIG обещават да бранят интересите на Анкара в Европейския парламент

OFFNews 26 май 2019 в 12:17 3171 0

Европейски парламент

Снимка АА

В Германия има 1 450 000 етнически турци с право на глас, а тяхната Партия на обновлението и справедливостта /BIG/ се включи в изборите за Европейския парламент с 10 свои кандидати. Те се заричат, че ако поне трима отидат в Брюксел, ще отстояват интересите на Турция и ще се борят срещу нарастващите анти-турски нагласи и ислямофобията, пише Анадолската агенция.

„Тези избори са важни особено за живеещите в Германия турци, за пръв път техните гласове ще са решаващи. Тъй като няма праг, със 150 000 гласа ще може да бъде излъчен един депутат, което е напълно възможно в тази страна, където гласуват 30 милиона души. Ако поне малко над 10% от близо 1, 5 милиона турци отидат до урните, партията на имигрантите ще има свой представител в Брюксел или Страсбург. Целта ни е да изпратим най-малко трима от кандидатите“, казва лидерът на BIG Халук Йълдъз.

Той разчита на висока избирателна активност от страна на турските гастарбайтери и пълнолетните им деца, установили се трайно в Германия и смята, че ако листата събере 400 000 гласа, Турция ще има своите трима европейски депутати. Според него това е от изключителна важност, тъй като националистическите партии в Холандия, Австрия и Германия набират все по-голяма сила и влияние. Йълдъз прогнозира, че националистите ще бъдат третата голяма коалиция в Европейския парламент, а те са враждебни към Турция и проповядват ислямофобията при всяка възможност.

„Поради това е много важно в парламента да има турци – те ще им показват „червен картон“ и ще отбиват атаките им срещу мюсюлманите. А турците ще бъдат представени там за пръв път. Така Турция, която от 1963 г. се бори за членство в европейската общност, ще влезе в ЕС през Германия. В Европейския парламент ние ще защитаваме правата на Турция“, подчертава лидерът на турската партия.

Йълдъз се жалва, че кампанията на партията му остава невидима за германските медии, а агитационните клипове, които се публикуват в социалните мрежи, биват блокирани без причина, а това пречи посланията на кандидатите да стигнат до турската общност в страната. „Благодарен съм на печата в Турция, но нашите хора не четат вестници. Но ако сега за един наш депутат са нужни 150 000 гласа, при следващи избори ще ни трябват 1,5 милиона, затова този вот е изключително важен“, казва политикът, емигрирал от Турция.

Той посочва, че други 4 партии в Германия са включили в листите си етнически турци. „Но тези хора не излизат от идеологията на партиите си, които внушават омраза към чужденците, ислямофобия и враждебност към Турция. А германските турци видяха истинското им лице след 2016 г., когато бе приета резолюцията за арменския геноцид, когато се разгоря омразата към Турция и се увеличи враждебността към бурките и забрадките“, коментира Йълдъз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!