Япония одобри едва 20 молби за убежище от рекордните 20 000

OFFNews 13 февруари 2018 в 15:35 3179 1

Броят на хората, поискали убежище в Япония през 2017 г., се е увеличил с 80 процента до рекордните 19 628 души, но властите са одобрили едва 20, предаде Ройтерс, като се позова на правителството.

Имиграцията е полемична тема в Япония, чиито жители се гордеят с културната и етническата си хомогенност, въпреки че населението застарява и работната сила намалява.

Макар да е основен дарител на международни хуманитарни организации, Япония отказва да смекчи политиката си за предоставяне на убежище или да приема работници мигранти.

Броят на онези, които кандидатстват за бежански статут в последните години расте, тъй като хората се възползват от системата, допускаща кандидати с валидна виза да работят, докато се разглежда молбата им, посочи министерството на правосъдието.

В средата на януари правителството ограничи правото на работа до хората, които властите разглеждат като същински бежанци. В резултат на това средният брой на кандидатите на ден през втората половина на януари спадна с 50 процента в сравнение с декември, отбеляза министерството.

Една четвърт от подалите молба за убежище през 2017 г. са филипинци. Следващите по-големи групи кандидати са виетнамците и шриланкийците.

Сред 20-те души, чиито молби са били приети, има петима египтяни, петима сирийци и двама афганистанци, пише БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови