Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Японският император абдикира днес

OFFNews 30 април 2019 в 11:00 1738 0

Снимка BBC

Японският император Акихито отстъпва днес престола на най-големия си син Нарухито.

Церемонията се състоя в Токио, в най-величествената зала на императорския дворец, и продължи 10 минути. 

Тя се проведе в присъствието на над 330 души - членове на императорското семейство, на правителството и парламента, на съдебната и на местните власти, както и съпругите на почетните гости.

Това е първата абдикация на император от повече от 200 години. Причината за нея е напредналата възраст на император Акихито и влошеното му здраве.

За да стане абдикацията възможна, японският парламент прие специален закон, който му позволи да се откаже от трона и да го предаде на сина си.

Престолонаследникът Нарухито стана 126-ият суверен на Япония. Сменя се императорската ера - от Хейсей (което означава Постигане на мира) тя вече ще се казва Рейва (Красива хармония).

Церемониите ще продължат утре. В първата част, на която не присъстват жени, на новия император ще бъдат предадени императорските регалии и печати. Малко след това ще протече втората ритуална част от церемонията, на която Нарухито ще произнесе първата си реч като император.

На 4 май новият император ще приветства народа от балкона на двореца.

На 22 октомври интронизацията на императора ще бъде отпразнувана пищно в присъствието на 2500 гости от Япония и чужбина. Сред тях ще има много държавни глави. После ще има парад в центъра на Токио.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!