ИДИЛ уби руски генерал в Сирия

OFFNews 25 септември 2017 в 14:55 7770 1

Валерий Асапов

Руски генерал е бил убит при бомбардировка на джихадистката групировка Ислямска държава близо до източния сирийски град Дейр аз Зур, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Франс прес.

Дивизионният генерал Валерий Асапов е бил убит при експлозия на снаряд по време на внезапна бомбардировка с минохвъргачка, извършена от бойци на ИД, посочва министерството, като уточнява, че руският офицер бил военен съветник на сирийските правителствени войски.

Генералът се намирал в команден пост на сирийските войски и помагал на сирийските командири да ръководят операциите за освобождаване на Дейр аз Зур, се казва в съобщението. Министерството отбелязва, че Валерий Асапов ще бъде награден посмъртно.

Неизменен съюзник на сирийския режим, Русия се намеси с военна сила в конфликта през септември 2015 година в помощ на правителствените сили, изпитващи по това време затруднения в съпротивата си срещу бунтовниците и джихадистите, отбелязва АФП. Впоследствие властите в Дамаск спечелиха много победи с подкрепата на руски въздушни удари и руски военни съветници, назначени към войската.

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови