ИКЕА изтегля 36 млн. шкафа в САЩ и Канада след смъртта на 6 деца

Кристияна Атанасова 29 юни 2016 в 14:46 16328 4

Шведският мебелен гигант ИКЕА Груп изтегля близо 36 млн. шкафа в САЩ и Канада след смъртта на 6 деца, предаде Reuters. 

Изтеглянето става след решение на американската Комисия за защита на потребителите. 

В изявлението на Комисията се казва, че мебелите могат да се преобърнат, ако не са прикрепени здраво за стената. 

Шест модела от шкафовете и скриновете MALM, произведени в периода от 2002 до 2016 са изтеглени от магазините, както и 100 други модела шкафове.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Елиът Кай заяви, че е прекалено опасно за домакинствата тези мебели да бъдат използвани, без да са закрепени за стената, особено ако има малки деца.

По думите му на всеки две седмици в САЩ има случай на починало дете след преобръщане на телевизор или мебел.

През 2014 г. две малки деца са починали, след като шкафове MALM паднали върху тях и ги затиснали. Миналата година пък 22-месечно момче е станало жертва на подобен инцидент, след което ИКЕА е включила към шкафовете и безплатен комплект за закрепването им за стената.

Нито един от мебелите, виновни за фаталните инциденти, не е бил закрепен за стената.

От ИКЕА също така са получени доклади за инциденти с преобръщане на 41 шкафа, които не са от модела MALM, от които са пострадали 19 души, а 3 деца са починали от 1989 г. до 2007 г.

След решението на Комисията за защита на потребителите в САЩ изтеглят около 8 млн. шкафа от модела MALM и 21 млн. шкафа от други модели. В Канада пък изтеглят около 6.6 млн. шкафа. 

От ИКЕА България обявиха, че изтеглянето на продуктите засяга само САЩ и Канада. 

Конкретният продукт се изтегля, тъй като не отговаря на изискванията на доброволен местен стандарт на ASTM (American Society for Testing and Material), обясниха оттам.

От ИКЕА България допълват:

Скриновете ИКЕА отговарят на всички задължителни стандарти за сигурност в Европейския съюз и в останалите страни, в които се продават. Всички скринове ИКЕА са тествани и отговарят на Европейския стандарт за безопасност (EN 14749). Различията в доброволното регулиране от континент на континент са често срещани, особено ако се провежда от частни, неправителствени организации.

Както е отбелязано в ръководствата за монтаж на мебелите, продуктите ИКЕА са безопасни за употреба, когато са обезопасени и се прикрепят стабилно към стената, съгласно ръководството. 

В нито една страна не сме получавали информация за инцидент със скрин, който е прикрепен към стената.
За нас в ИКЕА безопасността и качеството на продуктите са с най-висок приоритет.

Провеждаме информационна кампания, за да създадем една безопасна среда у дома, така че да се предотвратят възможни инциденти с мебели. Съобщенията са налични както на страницата ни http://www.ikea.bg/katalog-ikea/safe-home/, така и във всички наши магазини в страните, в които се предлагат скринове.

Потребителите винаги трябва да следват ръководствата за монтаж, безопасно поставяне и прикрепяне към стабилни повърхности. Във всички опаковки са включени ръководства за монтаж с ясни пояснения за необходимостта от прикрепване към стената, както и за нужните материали (комплект за закрепване).

ИКЕА има водеща роля в инвестирането в иновативни решения, с които да се избегне преобръщането на мебели, като се има предвид, че въпросът е от значение за цялата мебелна индустрия.

За ИКЕА децата са най-важните на света и безопасността на продуктите, които ги засягат, трябва да е основен приоритет на всички нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

4

Гароне

30.06 2016 в 14:36

Имам два скрина MALM, в инструкциите си пише да се закрепят за стената, имат си планки къдета да се хванат, само крепежи трябва да си избереш.
Какаво повече искат американците главата не ми побира.

21668

3

Руслан

29.06 2016 в 20:51

Тел и пирони нямат ли тия хора? Или не знаят как да ги ползват.

15914

2

поп Дръвчо

29.06 2016 в 15:34

Диктатурата на простолюдието е лошо нещо, но пък една жертва на две седмици от паднали мебели е потресаващо добър резултат за 350 милионна страна.
 
X

Подкастът на OFFNews