ITV: Тереза Мей подава оставка, ако парламентът одобри сделката за Брекзит

Вилдан Байрямова 25 март 2019 в 14:55 4621 0

Лондон, протест срещу Брекзит

Снимка АА

Британският премиер Тереза Мей обеща да подаде оставка, ако Камарата на общините одобри сделката за условията по Брекзит, за която тя се договори с Брюксел, съобщава телевизионният канал ITV, като се позовава на свои източници.

Това обещание Мей е дала по време на срещата с членове на кабинета и влиятелни консерватори-евроскептици в извънградската си резиденция. Според информацията на тв канала, в срещата са участвали бившият външен министър Борис Джонсън, бившият лидер на управляващата партия Иън Дънкан Смит, екс-министърът по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис и други политици.

Първоначално Брекзит бе планиран за 29 март 2019 г., но после се реши датата да бъде отложена, за да не се допусне „твърд“ изход на Великобритания от ЕС. Лидерите на 27-те страни в ЕС решиха, че ако британският парламент одобри споразумението за условията по Брекзит, датата за излизането на страната от ЕС ще бъде отсрочена за 22 май. В случай на неодобрение за сделката, напускането ще се отложи до 12 април.

Преди ден в. The Sunday Times съобщи, че членове на кабинета на Тереза Мей подготвят широко мащабен заговор за отстраняването й от власт, а 11 министри са потвърдили пред вестника, че искат оставката й. Заговорниците планирали да се обявят против Мей на заседанието на 25 март. Ако тя откаже да си отиде от поста, министрите смятат да заплашат с масова оставка. Шестима от тях предлагат мястото й да заеме началникът на кабинета Дейвид Лидингтън. Обсъждани били и министърът по въпросите на околната среда Майкъл Гоув, и външният министър Джереми Хънт.

Тереза Мей призовава министрите да прегледат мистериозни документи преди спешното заседание на кабинета, тя се бори да остане на власт пред явната възможност за преврат след предупреждението за потенциални общи избори, пише в понеделник The Independent. Изданието припомня спешната среща на екс-министрите в резиденцията на Мей, която „се е вкопчила във властта“. Възможно е тя да проведе разговори с депутатите в Уестминстър, тъй като Камарата на общините се опитва да се бори с правителствения контрол върху процеса на Брекзит, се посочва още в публикацията.

Цитиран е Роланд Руд, председател на кампанията за народния вот, според когото е възможно втори референдум да бъде един от вариантите, които депутатите биха могли да обмислят при гласуването тази седмица. „Въпросът за тези индикативни гласове е, че трябва да сме много внимателни, за да не свършим с цялата гама от недоставени опции. Една от най-големите поуки от последния референдум е, че ако обещаеш нещо, което е неосъществимо, ще се сблъскаш с неизбежна безизходица. Мисля, че трябва да предупредим за това. Това, от което наистина се нуждаем, е продължително удължаване. Трябва да имаме цел за продължително удължаване, но това е необходимо. Това е, което министър-председателят каза първоначално - че е един от вариантите й, и тогава тя направи забележителен обратен завой и го свали от масата. Сега трябва да го сложи отново. Тя трябва наистина да говори за страната, не само за партита“, коментира Руд.

Правителството може да игнорира индикативните гласове за Брекзит, казва секретарят за международната търговия Лиъм Фокс, цитиран от The Guardian. Според него истинският избор е все още между сделката на Тереза Мей и изхода без сделка. Лиъм Фокс прогнозира, че правителството може да игнорира възгледите на Мей за индикативните гласове за Брекзит тази седмица, ако изборът на парламента противоречи на манифеста на консерваторите. Той отхвърля призивите Мей да бъде отстранена или да подаде оставка в замяна на оттеглянето на плана за Брекзит.
Пред BBC Radio 4 той коментира плановете за отсрочването на изхода до месец май. „Мисля, че има много предположения в това. Това, което мисля, че е вярно е, че истинският дебат всъщност не е за споразумението за оттегляне. Истинският дебат е за нашите бъдещи отношения с Европейския съюз, след като сме напуснали“, казва Фокс.

Междувременно от миналия четвъртък до понеделник следобед анти-Брекзит петицията, публикувана в сайта на правителството, събра подкрепа от 5, 5 милиона души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови