Юнкер: Ако позволим на Каталуния да се отдели, други ще я последват, не искам това

OFFNews 13 октомври 2017 в 14:57 3050 2

"Ако позволим на Каталуния - а това не е наша работа - да се отдели, и други ще направят същото. Не искам това", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в реч в Люксембургския университет. 

Той посочи, че е силно обезпокоен от сепаратистките тенденции в Европа, затова е призовал испанския премиер Мариано Рахой да направи така, че ситуацията да се върне под контрол. 

По повод поисканото от каталунското правителство международно посредничество Юнкер каза, че Европейската комисия няма как да посредничи, ако само една от страните иска това. 

Юнкер коментира и преговорите за Брекзит, като подчерта, че Великобритания трябва да се ангажира да плати дължимото на ЕС, преди да могат да започнат преговори за бъдещите отношения с общността след напускането на страната.

"Ден след ден британците откриват нови проблеми, както и ние. Това е причината, поради която този процес ще отнеме повече време, отколкото се мислеше първоначално", каза Юнкер, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той допълни, че за момента не може да се намери истински компромис по отношение на финансовите ангажименти на Великобритания, затова няма как да се премине към втория етап от преговорите. 

"Те трябва да платят, трябва да платят, не по невъзможен начин. Не съм обхванат от желание за отмъщение. Не мразя британците", каза още Юнкер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

2

Новак

14.10 2017 в 00:14

ЕС все повече започва да прилича на СССР. В някакъв аспект се повтаря Буда Пеща 56 и Прагс 68. И тогава "Центъръъ" не беше доволен от "сепаратизма" на чехи унгарци, а по- късно и от поляците. Резултатът ни е ясен.