Юнкер: Отлагане на Брекзит само с одобрено споразумение до 12 април

OFFNews 03 април 2019 в 16:30 2534 1

Снимка AFP, архив

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви днес пред Европейския парламент, че ако Британският парламент не одобри до 12 април постигнатото споразумение с ЕС, никаква допълнителна кратка отсрочка за оттеглянето на Великобритания няма да бъде възможна, съобщи БТА.

По думите му събитията в Британския парламент от последните дни допълнително са го убедили, че споразумението трябва да получи одобрение от ясно мнозинство.

Според него утвърждаване на споразумението след 12 април би създало заплаха за изборите за евродепутати и за работата на институциите на ЕС.

Европейският съвет вече даде отсрочка на Брекзит до 22 май, ако британският парламент подкрепи споразумението преди 29 март. Това обаче не се случи. 

Ако Великобритания одобри споразумението до 12 април, ЕС ще трябва да приеме отсрочка до 22 май. Ако британските депутати не са се произнесли дотогава, никакво кратко удължаване няма да бъде възможно, коментира Юнкер.

Той обяви готовността на ЕС да прояви допълнителна гъвкавост при договорянето на бъдещите отношения с Лондон. Открити сме за всякакви възможности за бъдещите отношения. Готови сме за началото на преговорите по този въпрос, след като споразумението бъде утвърдено, допълни председателят на ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови