Южна Корея отново в схватка с коронавируса: взрив тръгна от нощни клубове

OFFNews 11 май 2020 в 12:08 6408 1

Нови огнища на COVID-19 накараха здравните власти да започнат издирване на потенциални новозаразени в южнокорейската столица Сеул. Случаите са свързани с нощни клубове в гъстонаселения град.

Страната, която бе приветствана za бързото справяне с първата вълна на пандемията, сега може би е на прага на втора вълна, съобщава Ройтерс.

Властите докладваха 35 нови случая в страната към неделя в полунощ. Това е втори ден с голям брой заразени и денят с най-много новопотвърдени от над месец.

29 от новите случаи се свързват с нощни клубове и барове в Сеул, много от които посещавани от ЛГБТ обществото. Това, от своя страна, затруднява издирването на контактни лица в страната, където заявяването на различна сексуална ориентация често е табу и може да доведе до дискриминация, допълва агенцията.

Изследвани са 2450 души, но се издирват още около 3000. 

Министър-председателят на Южна Корея заяви, че целта е да се спре разпространението извън столицата. Скоростта е ключова, трябва бързо да открием и тестваме хората, коментира той.

Новите случаи показаха нежелани странични ефекти от интензивните методи за проследяване на Южна Корея и широкото публично оповестяване на някои данни за пациентите като част от подхода на страната за справяне с коронавируса. Представителят на здравното министерство Йоон Тае-хо призна опасенията, че хората от ЛГБТ общността могат да бъдат разкрити срещу волята си или да станат обект на дискриминация, добавя Ройтерс.

"Призоваваме ви да се въздържате от разпространяване на лична информация на пациентите или безпочвени слухове, които не само ги нараняват, но и могат да донесат наказания“, обявиха на брифинг от министерството.

Кметът на града призова посетителите на клубове в квартал "Итеуон" - меката на нощния живот в столицата - да се явят доброволно на тестове при гарантирана анонимност.

"Ако допуснем проникване на вируса в Сеул, поставяме нацията в риск", заяви той. 

До момента Южна Корея има 10 909 потвърдени инфектирани с COVID-19, от които 700 в Сеул. Смъртните случаи са 256.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови