Игра на нерви между Русия и Украйна заради размяна на затворници

OFFNews 30 август 2019 в 10:53 1996 0

Снимка factor.bg

Олег Сенцов

Освободила ли е Русия двама украински моряци и известния украински режисьор и политически затворник Олег Сенцов в замяна на връщането на двама руски затворници в Украйна? Объркване и подозрение дали това е така предизвикаха няколко разнопосочни съобщения от руската и украинската страна, публикувани през нощта и тази сутрин.

Размяната бе обявена чрез коментар във Фейсбук на сътрудничка във Върховната Рада на Украйна, който бе препубликуван от украински високопоставен прокурор.

Официални съобщения от институции на двете страни обаче нямаше. Сутринта украинското президентство обяви, че все още няма размяна, а процесът по взаимното освобождаване продължава.

"Процесът на взаимно освобождаване на задържани лица продължава. Информацията за неговото завършване не отговаря на действителността. Вече не за първи път виждаме информационен хаос, предизвикан от цитиране на непотвърдена информация и многочислени "източници", се казва в съобщение на украинското президентство, публикувано във Фейсбук, предаде БТА.

В текста се отправя призив да бъдат взимани предвид "последствията от дезинформацията: това е игра с емоциите на обществото. Когато взаимното освобождаване на задържани лица завърши, офисът на президента ще съобщи това по официалните канали".

Малко по-рано прессекретарят на Службата за сигурност на Украйна Олена Хитлянска уточни, че преговорите с Русия продължават.

Адвокат на част от задържаните руски граждани Валентин Рибин заяви, че те остават в ареста.

Вчера Русия прехвърли украинския режисьор Олег Сенцов от отдалечен затвор в Арктика в столицата Москва на фона на преговорите с Украйна за възможна размяна на затворници, съобщиха руски агенции. Ден по-рано украински съд освободи високопоставения руски журналист Кирил Вишински, обвинен в оказване на подкрепа на проруските сепаратисти в източната част на страната.

Украйна се надява да издейства освобождаването от Русия на десетки свои граждани, сред които Олег Сенцов и 24 моряци, задържани в Керченския проток през ноември миналата година.

Сенцов бе осъден на 20 години затвор за планирането на терористични атаки в Крим, след като Русия анексира полуострова през 2014 г. Кримският режисьор започна гладна стачка през май 2018 г., за да окаже натиск върху Русия с цел освобождаването на 64 украинци, които той нарича "политически затворници". След повече от 140 дни той спря да гладува, за да не бъде принуден насилствено да се храни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови