Их там нет: Руски съд разкри подробности за руските сили в Донбас

Георги Ангелов 17 декември 2021 в 13:55 8230 2

Снимка Getty Images

Офицер от "опълчението" в ЛНР

Съд в руския град Ростов на Дон разкри, без да иска, информация за доставките на храни за руската армия, разположена в самопровъзгласилите се сепаратистки републики в Източна Украйна, съобщи сайът "Радио Свобода" (руското подразделение на "Свободна Европа"). Москва винаги е отричала присъствието на свои войници в Донбас, както отрече и след публикацията говорителят на президента Дмитрий Песков.

Според присъдата на районния съд в Ростов на всеки две седмицим на руските военни разположени на сепаратистките позиции, са изпращани 1300 тона храна от Ростовска област. По груби изчисления на "Радио Свобода" това би било достатъчно за снабдяването на около 26 000 души. От данните в присъдата обаче не трябва да се прави заключението, че доставките е правило само едно дружество.

Корупция в армията

Заместник-управителят на местна компания за военно хранене е признат за виновен за посредничество при получаване на подкуп. Осъден е на пет години и половина в наказателна колония за това, че е предал 990 000 рубли (23 190 лв. по днешния курс) от своя шеф на служител в Държавния център за санитарен и епидемиологичен надзор на Южния военен окръг.

Според присъдата служебните задължения на обвиняемия са включвали доставката на хранителни продукти за руските военнослужещи в Източна Украйна. Според защитата подполковник от Южния военен окръг е поискал 90 000 рубли на месец, за да не пречи на снабдяването. В противен случай офицерът "обещава да наруши доставките на руските военнослужещи, които носят бойна служба в ДНР и ЛНР. В текста на присъдата се казва, че доставките са извършени през 2018 и 2019 г. През есента на 2018 г. санитарни инспектори стават причина за разваляне на храни на стойност около 30 милиона рубли, заради забавеното изпращане на конвой.

Обвиняемият разказва пред съда, че едно пътуване с камион до сепаратистите струва на доставчиците 65-80 хиляди рубли. Високата цена е заради риска за живота на шофьорите. На границата те предават документите си, свалят регистрационните номера на камионите и пътуват през украинска територия "под защитата на приемащата страна". Преди да бъдат изпратени, шофьорите са проверявани от руснак с чин майор. Обвиняемият настоява, че става дума за руски военен, но съдът намира доказателства, че такова лице никога не е служило в армията.

Их там нет

"Руските войски не са били и не са в Донбас, а твърденията за обратното са грешка", заяви в четвъртък говорителят на Кремъл Дмитри Песков: "Вероятно това е грешка на тези, които са написали този текст (съдебното решение), тъй като това е невъзможно. На територията на самопровъзгласилите се републики не са присъствали и не присъстват руски въоръжени сили. Руските въоръжени сили се намират на територията на Руската федерация", каза той, цитиран от Интерфакс. Малко след като са публикувани думите му, текстът на присъдата изчезва от сайта на съда. Текстът обаче е наличен в уебархива. 

Ситуацията не е проста

Сайът znak.ru съобщава, че в днес в съда тече проверка. "Ситуацията не е проста. От една страна имаме законно произнасяне на съда, а друга страна има въпросителни към фактите в присъдата", казва източник на изданието от съда. От съда пък се оправдаха в официално изявление, че медиите грешно са интерпретирали текста на присъдата, защото информацията за местоположението на руските части в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР е била само в показанията на подсъдимия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9030

1

Ivan Terziysky

17.12 2021 в 15:13

Нахендриха се! Няма измъкване от тоя казус. Ако там няма редовна руска армия, защо държавата Русия го съди за корупция при доставка на храни?!
Ако пък има корупция, значи има военни (държавни) служители в Донбас и Луганск.
Не можеш вечно да лъжеш, путине.