Има нови позитивни сигнали за възможна среща на върха САЩ - Северна Корея

OFFNews 27 май 2018 в 20:25 2838 0

Има нови позитивни сигнали за възможна среща на върха САЩ - Северна Корея

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун има "постоянна воля срещата на върха с американския президент Доналд Тръмп да се състои", съобщиха държавните медии в Пхенян.

Новината идва след изненадваща втора среща на лидерите на двете корейски държави. След нея президентът на Южна Корея съобщи, че Северът ще се придържа към обявения отказ от ядрен арсенал. Няма промяна в датата 12 юни за евентуална среща на върха САЩ-Северна Корея в Сингапур, заяви американският президент, съобщава БНТ.

Двамата корейски лидери са имали откровен диалог, съобщиха официалните медии в Пхенян.

Лидерът на Севера Ким Чен-ун е изразил постоянна воля за историческа среща на върха с американския президент и е предложил сътрудничество за създаване на механизъм за постоянен и траен мир и начало на нова ера на помирение и единство.

Двамата корейски лидери ще проведат нови разговори в петък, съобщава телеграфната агенция на Севера. Вчерашната среща Ким Чен-ун - Мун Дже-ин е израз на промяна в атмосферата на полуострова.

Подготовката на първите разговори през април отне месеци. Сега двамата се видяха 24 часа след телефонно обаждане от Пхенян - знак, че Ким Чен-ун иска да спаси срещата си с Тръмп в Сингапур.

Постигнахме съгласие, че срещата на 12 юни трябва да се проведе успешно и нашето пътуване към премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров и траен мир не трябва да спира, каза Мун Дже-ин - президент на Южна Корея.

Лидерът на Юга даде да се разбере, че колегата му от Севера не е сигурен до колко може да вярва на обещанията на Вашингтон, уточнява БНТ.

Датата 12 юни не се е променила, заяви президентът Тръмп.

Много хора работят, нещата се движат доста добре. Гледаме към 12 юни в Сингапур. По това няма промяна, коментира американският президент.

Американски подготвителен екип заминава до часове за Сингапур, а в Туитър президентът Тръмп гневно отхвърли медийни спекулации, че евентуалната му среща с Ким Чен-ун вече не може да се проведе там в предвиденото време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови