Импийчмънта на Тръмп - за злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса

OFFNews 10 декември 2019 в 19:44 2727 0

Доналд Тръмп

“Злоупотреба с власт" и "възпрепятстване на Конгреса" - това са обвиненията, на базата на които демократите в САЩ искат импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

"Създателите на конституцията са предвидили ясен лек срещу президенти, които нарушават клетвата си. Това е правото на импийчмънт", заяви председателят на съдебната комисия Джерълд Надлър. "Съдебната комисия обявява две основания за импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Дж. Тръмп, като го обвинява в сериозни престъпления и простъпки. Първото е за "злоупотреба с власт", а второто - "възпрепятстване на Конгреса".

Процедурата по импийчмънт е резултат от украинския скандал - обвиненията срещу Тръмп, че е притискал президента на Украйна Володомир Зеленски да разследва енергийна компания, в чието ръководство е бил един от синовете на Джо Байдън. Байдън засега е най-сериозният опонент, който демократите биха могли да изправят срещу Тръмп на изборите догодина.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви за смехотворни обвиненията, предаде Франс прес.

Председателят на юридическата комисия на Камарата на представителите Джери Надлър преди малко каза, че съм бил "оказал натиск на Украйна с цел намеса в изборите от 2020 г. Това е смехотворно и той знае, че не е вярно, написа в Туитър Тръмп, който отново определи ставащото като лов на вещици.

Президентът Тръмп ще вземе отношение по двете необосновани обвинения, които демократите представиха днес, на съдебния процес в Сената, заяви говорителката на Белия дом Стефани Гришам, цитирана от Ройтерс. Президентът ще вземе отношение по тези фалшиви обвинения в Сената и очаква да бъде напълно оневинен, защото не е извършил нещо нередно", каза Гришам.

Обвиненията трябва да бъдат гласувани в Камарата на представителите, където демократите имат мнозинство. Първо ще минат през съдебната комисия, а след това идват дебат и гласуване в цялата долна камара. За одобрението на всяко от обвиненията се изисква обикновено мнозинство, което демократите имат.

Самият процес на импийчмънт се провежда в Сената, който е контролиран от републиканците.

Досега в скорошната история на САЩ е имало само един случай на импийчмънтът срещу Бил Клинтън през 1999 г. Срещу Ричард Никсън също да бе започнат такъв процес, той подаде оставка преди гласуването в долната камара. Импийчмънт е бил започнат и срещу Андрю Джонсън през 1868 г., но той е бил оправдан в Сената.

За да бъде действително отстранен от власт, срещу държавния глава трябва да гласуват две трети от сенаторите. Неговата партия има 53 гласа, а демократите - 47. Това означава, че двадесетина републиканци трябва да се обявят против президента, за да има импийчмънтът успех.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови