Индия преживява най-страшното си наводнение от столетие

Александра Маркарян 18 август 2018 в 20:12 5706 0

Снимка Ройтерс

Индия преживява най-опустошителното наводнение от столетие.

Жертвите на мусонните дъждове в южния щат Керала вече са 324 души, предаде Би Би Си.

Провеждат се мащабни спасителни операции с войници, десетки лодки, 38 хиликоптера и 20 самолета. Евакуирани са хиляди. На места до бедстващите може да се стигне само по въздух. За да не се удавят, хората чакат спасителите си по покривите на наводнените си домове или качени на дървета.

Министър-председателят Нарендра Моди също се включи в справянето с кризата. Обсъждат се мерките за следващите дни, когато се очаква влошаване на ситуацията. Прогнозата показва, че ще продължи да вали.

От началото на юни, когато започна дъждовният сезон, в Индия загинаха близо 1000 души.

Керала не е виждала такова наводнение от столетие. То е прокудило повече от 314 000 души от домовете им. Сега хората са настанени в спасителни центрове. И въпреки това много остават в плен. Данните за броя им се разминават - някои медии съобщават за стотици, други - за хиляди.

Бременна жена е родила малко след като е била качена на хеликоптер, за да бъде отведена на сигурно място.

Ток няма.

Част от столицата е под вода. Няма пътища, няма железопътни линии.

Не достига вода за пиене. Към щата бе изпратен специален влак с питейна вода.

В един от градовете реката преля и заля къщите. От тях сега се виждат само покривите. Жителите бяха евакуирани, но някои решиха да се върнат и да спасят каквото могат. Стигнаха обаче домовете си с плуване.

Не само наводненията причиняват смърт. Свлачище разруши жилище и уби деветима души.

Проливните дъждове са нормални за Керала в мусонния сезон. Но сега щатът е ударен от 37% повече дъжд от обикновено, изчисли Индийския метеорологичен департамент. Еколозите обвиняват за бедствието и обезлесяването. Керала има 41 реки, които текат към Арабско море. 80 от язовирите му преливат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови