Ирак иска от САЩ план за изтегляне на войските, Япония е готова да се намеси за мира в региона

OFFNews
10 януари 2020 в 18:16 | 2986 |5

Багдад очаква от Вашингтон формиране на механизъм за изтеглянето на американските войски от иракска територия.

Това съобщи премиерът на Ирак Адил Абдулмехди в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Анадолската агенция.

Абдулмехди е поискал Вашингтон да изпрати свои представители в Багдад, за да се обсъди реализирането на решението на иракския парламент за безопасното извеждане на чуждестранни войски от територията на страната.

Според него действията на американските военни, в това число и във въздушното пространство на Ирак, противоречат на двустранните споразумения. Той е осъдил ударите по двете американски бази в Ирак и е подчертал, че Багдад е против превръщането на иракската територия в арена на конфликти за трети страни.

Помпео е заявил, че ще следи внимателно събитията в Ирак и е подчертал, че САЩ уважават суверенитета на страната.

Междувременно иранският министър на отбраната Емир Хатеми обяви, че в името на деескалацията на напрежението в Близкия Изток САЩ са длъжни да изтеглят войските си от региона. „За да се намали напрежението и да се осигури стабилност и сигурност в региона, е необходимо незабавно да се сложи точка на натрапчивото и агресивно присъствие на САЩ“, е казал той в телефонен разговор с японския си колега Таро Коно.

Японският министър на отбраната е заявил готовността на страната си да съдейства за овладяване на напрежението в региона.

Цитиран е представителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус, който твърди, че въпросът за изтеглянето на американските войски от Ирак изобщо не е на дневен ред.

По-рано от Пентагона съобщиха, че върху американските бази Айн Ал-Асад и летището на Ербил са изстреляни над 12 балистични ракети. Иранският Корпус на стражите на ислямската революция е определил ракетните удари по базите на САЩ в Ирак като „отмъщение за убийството на генерал Касем Сюлеймани“.

Ситуацията в Близкия Изток се изостри до краен предел на 3 януари, след като от Пентагона съобщиха за операция, в хода на която в района на летище Багдад е убит иранският генерал Сюлеймани.

Препоръчани материали
опетков

Рейтинг : -800

11.01 2020 в 10:07 5
+ 0
- 11
Светът се управлява и ръководи от силните на деня. Има още форумни идио*ти, които не са разбрали това. Засега САЩ са единствената силна държава, която освен от сила се ръководи и от някакви морални принципи. Демокрация, както те го разбират. Може да е наивна, може да е всякаква, но е най-добрата налична. Алтернативата са имперските домогвания на Путин и Ердоган и фашизоидните мюсюлмански фанатици и главорези . Това ли искаш, мал*оумни и неразумни българино?
Новак

Рейтинг : 10131

11.01 2020 в 08:15 4
+ 11
- 0
То е ясно защо войските са там. Въпросът е такива като Паси да не каканижат за “демократични ценности” и други подобни словосъчетания.
Стефан

Рейтинг : 15041

10.01 2020 в 22:15 3
+ 1
- 0
Да. Япония има богат опит в умиротворяването на Китай, Бирма, тихоокеанските острови. И по собствената си конституция, уж няма армия.
Вие па къде скачате, а?
elbarbudo

Рейтинг : 1751

10.01 2020 в 21:55 2
+ 11
- 0
Те са там да смучат петрол, за да крепят петродолара...
Новак

Рейтинг : 10131

10.01 2020 в 19:38 1
+ 11
- 0
След като законно избраното правителство иска изтегляне на американските войски, а те се услушват това вече се нарича окупация.