Иран не вярва, че е възможен компромис с Америка

Вилдан Байрямова 06 март 2019 в 16:11 2902 1

Хасан Рухани

Снимка АА

САЩ смятат, че Иран е длъжен да се промени и да стане такъв, какъвто бе до ислямската революция, заяви президентът Хасан Рухани, цитиран от Mehr News Agency.

Според него позициите на Техеран и Вашингтон по много въпроси се разминават кардинално, което води шансовете за компромис към нулата. Той отбеляза, че Иран успява да устои под напора на американските санкции, но те създават сериозни проблеми в страната. „Ние се намираме в състояние на психологическа и икономическа война. САЩ създават проблеми за Иран и за народа му. Но ние ще загубим, ако се върнем в миналото“, каза Рухани.

Президентът съобщи, че Вашингтон има намерение да смени властта в Иран.

На 5 ноември 2018 г. САЩ наложиха втори пакет от санкции срещу Техеран, в който влизат енергетиката, корабоплаването и финансовият сектор. Санкциите ограничават иранската Национална петролна компания, забраняват на чуждестранните финансови организации да провеждат операции с Централната и други ирански банки. Те обхващат и дейността на иранските пристанища, корабостроителници и морските превозвачи. В „черния списък“ на САЩ са включени и корабоплавателните компании на Иран.

На 8 май м.г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви излизането на Вашингтон от ядрената сделка с Иран и съобщи за налагането на първия етап от санкциите срещу страната. След това иранските власти внесоха иск в Международния съд на ООН с мотива, че едностранните санкции на САЩ нарушават споразумението за приятелство, икономически отношения и консулски права, подписано между двете страни през 1955 г.

Днес ръководителят на Революционния съд на Иран Муса Газанфарабади призова за защита на достиженията на ислямската революция по повод нейната 40-годишнина. „Ако ние не помогнем да защитим постигнатото от ислямската революция, то това ще направят иракското опълчение „Хашди Шаби“, афганистанската дивизия „Фатимиюн“, пакистанската бригада „Зейнебиюн“ и въстаниците от шиитското движение „Ансаруллах““, заяви съдията по време на среща с богослови.

Според него един от най-важните проблеми на Иран е шпионажът, а някои от представителите на иранските власти не отдават значение на докладите, изготвени от органите за сигурност по този въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

07.03 2019 в 10:59

То колкото и изкуфяла лейка да си и да вярваш във всякакви фундаменталистки деветини, все ще ти дойде до акъла реалността в един момент.