Иран обстрелва Голанските възвишения, Израел отговори с удари по ирански военни цели в Сирия

OFFNews 10 май 2018 в 08:10 8299 2

Израел порази ирански военни цели в Сирия

Иран изстреля крилати ракети по позиции на Израел в окупираните Голански възвишения тази нощ. Израел отговори с удари по военни цели на Иран в Сирия.

Израелската армия съобщи, че Иран са изстреляли 20 ракети. Мишени са били няколко бази и някои от изстреляните ракетите са били прехванати. Няма данни за жертви, а щетите, нанесени на израелските позиции са ограничени, добавя Ройтерс.

Ударите на Иран от Сирия срещу Израел са най-големите от десетилетия.

В отговор Израел е ударил десетки ирански военни цели в Сирия, съобщи говорител на израелската армия, цитиран от Асошиейтед прес. Министърът на отбраната съобщи, че всички цели са били поразени, предаде AFP.

Във вторник Израел нареди на властите в Голан да подготвят бомбоубежища, след като от страната засякоха „нередовна дейност“ от иранските сили в Сирия.

Подполковник Джонатан Конрикус определи ракетния бараж по Голанските възвишения като "най-сериозният опит" на иранското специално подразделение Ал Кудс да атакува Израел. Четири от иранските ракети са били прехванати и никоя от останалите не е достигнала израелски цели, съобщава БТА.

Сирийската противовъздушна отбрана е изстреляла десетки ракети, но нито един израелски самолет не е понесъл щети, каза още подполковник Конрикус.

В комюнике, цитирано от ТАСС, израелската армия уточнява, че е атакувала десетки обекти в Сирия на Ал Кудс. Сред тях са щабквартира, военни и логистични комплекси на иранското специално подразделение, ирански военен лагер северно от Дамаск, складове на Ал Кудс на международното летище на сирийската столица, системи и установки, военни постове и наблюдателни пунктове, както и ирански пускови установки, от които са били изстреляни ракети по Израел.

Израелските военновъздушни сили са атакували и установки на сирийската противовъздушна отбрана, които са открили огън въпреки израелските предупреждения. Не са установени жертви и разрушения на израелска територия, пише още в комюникето.

Израел е уведомил Русия преди нанасянето на ударите, каза подполковник Конрикус, цитиран от ТАСС. Вчера министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху замина за Русия за преговори с руския президент Владимир Путин.

Уведомяването е станало посредством създадения през 2015 г. механизъм за избягване на сблъсъци между израелските и руските сили в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

1

Azarael

10.05 2018 в 12:43

Не случайно видяхме президента Нетаняху да стои
вчера като "посран" до Путин на Червения площад
и да наблюдава със "стиснати зъби" дефилирането
на модерната руска военна техника пред себе си !
Защото е явно много уплашен от враждебните действия
на Иранската държава срещу Израел, тъй като много
добре знае че иранците не са смотани като арабите,
а са потомци на цар Дарий и огромната бивша Персийска
империя, които ако решат могат да заличат незаконната
еврейска държава от картата на света !