Иран се съгласи да предаде на Украйна 'черните кутии' на разбилия се самолет

OFFNews 09 януари 2020 в 12:48 1407 0

Както "черните кутии", които записват ключови данни за полетите, така и останките на пътниците трябва да бъдат предадени на украинските власти, заяви днес иранският министър на транспорта Мохамад Еслами, цитиран от ДПА.

Вчера Иран отхвърли възможността да предаде "черните кутии" на Съединените щати и на производителя на самолета - американската компания "Боинг".

Министърът на транспорта отхвърли спекулациите, че катастрофата е "подозрителна", съобщи иранската информационна агенция "Исна".

Според него пътническият самолет Boeing 737 на украинските международни авиолинии не е бил свален. 

"Самолетът се запали поради технически дефект и това е довело до катастрофата", каза Еслами.

Всички 176 пътници и екипаж на борда на пътническия самолет загинаха при катастрофата си в сряда, малко след излитането в поле близо до Техеран.

Намерени са и двете "черни кутии", след което са разследвани от ирански авиационни експерти.

Прокуратурата в Техеран потвърди, че останките на всички пътници са предадени на експертите по криминалистика.

Боингът на Украинските международни авиолинии се разби вчера сутринта малко след като излетя от Техеран за Киев.

Всички 176 човека на борда - 167 пътници и 9 членове на екипажа - загинаха при катастрофата. Жертвите са граждани на седем страни - 82 иранци, 63 канадци, 11 украинци, 10 шведи, четирима афганистанци и по трима германци и британци.

От предварителният доклад на иранската Организация за гражданска авиация става ясно, че разбилият се самолет не е подавал сигнал за проблем, но се е опитал да се върне на летището в Техеран.

В доклада пише още, че малко след излитане е възникнал технически проблем, но не се уточнява какъв.

Очевидци са разказали на иранските разследващи, че падналият "Боинг 737" се е запалил още във въздуха. 

Източник от канадските служби за сигурност каза пред Ройтерс, че има доказателства, че един от двигателите на украинския "Боинг" е прегрял.

Самолетът се разби броени часове след като Иран изстреля ракети по иракски бази, където са разположени американски военни. Това предизвика спекулации, че украинският "Боинг" може да е бил ударен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови