Иран си призна, че военните в страната са взривили в небето украинския самолет

OFFNews 11 януари 2020 в 08:38 9387 5

Хасан Рохани

Иран си призна, че военните в страната са свалили украинския самолет Boeing 737-800 на 8 януари.

"Човешката грешка" на иранските военни отне живота на 176 души.

В изявление по държавната телевизия тази сутрин иранското министерство на отбраната обяви, че самолетът е летял близо до чувствителен военен обект, принадлежащ на Революционните гвардейци, и е свален "неволно - поради човешка грешка".

Виновниците ще бъдат предадени на съдебния орган на министерството на отбраната и ще им бъде потърсена отговорност, твърдят властите в Техеран.

Президентът Хасан Рохани също излезе с писмено обръщение, в което заявява, че "Иран дълбоко съжалява за допуснатата грешка със свалянето на украинския пътнически самолет."

Катастрофата на украинския самолет е причинена от "човешка грешка" и заради "американския авантюризъм", твърди и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

"Тъжен ден. Предварителните заключения от вътрешното разследване на въоръжените сили: Човешка грешка в момент на криза, причинена от американския авантюризъм, доведе до катастрофа", написа в Тиутър Мохамад Джавад Зариф.

Той изрази "дълбоко съжаление, извинения и съболезнования към народа ни, семействата на всички жертви и другите засегнати нации".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3005

6

Patrick

14.01 2020 в 14:57

Свалянето на самолета показа че Иранското ПВО е гола вода.Разчетите на РЛС водещи самолета не могат да определят отметката на граждански самолет,изтребител и крилата ракета.Липсва каквато и да е стиковка с Гражданска авиация и ПВО.Още с излитането на гражданския самолет се дава номер.Такъв явно не е бил даден.От този случей най-елементарния извод е че Иранското ПВО е лесно преодолимо и лека мишена.Нужна е колосална работа по създаване на нова организация,огромно натоварване по натренирване на всички звена от оператора на РЛС,Зенитния комплекс ИА до върховното командване

23293

5

Стефан

11.01 2020 в 20:19

Неочаквана сделка.
А украинците може би ще вденат, че магарето няма работа, където се ритат атовете. Затова са ги и избрали, те имат богат опит в свалянето на пътнически самолети.

4245

3

rrr11

11.01 2020 в 13:46

Безаналоговата руска ПВО пак се отличи. Тоз път обърка пътнически самолет с ракета.
Тези чалми като отмъщение за генералчето-терорист не убиха нито един американец, а доста невинни от собствения си народ, първо на погребението и после със сваления самолет.

11464

2

Sin

11.01 2020 в 12:08

Само руснаците са по-мръсни от тях. Даже гаджалите си признаха, но те - не. И защо лъгаха досега ? Те трябва да са знаели от самото начало. Никакво доверие не може да има човек в диктаторски режими. Руските ракети, които са накупили не стават за бойни самолети - те летят по-бавно от тях. Това са ракети, подходящи само за сваляне на граждански самолети, т.е. за въоръжаване на терористични режими.

9233

1

Чочко Пипков

11.01 2020 в 12:02

Насраха се жестоко