Ислямска държава пое отговорност и за нападението в Камбрилс

OFFNews 19 август 2017 в 14:33 2385 1

Ислямска държава пое отговорност и за нападението в Камбрилс

Джихадистката групировка Ислямска държава пое отговорност за нападението в курортния град Камбрилс, в испанската област Каталуния.

При нападението с автомобил петима терористи прегазиха хора, преди да бъдат елиминирани от полицията. Ранени са един полицай и петима граждани. Тежко ранена жена по-късно почина в болницата.

Ислямска държава, която вчера пое отговорност и за нападението в Барселона, при което загинаха 13 души, посочи в комюнике, разпространено от нейната агенция Амак, че "два ескадрона джихадисти" са извършили двете нападения срещу "сборища на кръстоносци".

По-рано днес стана ясно, че  54 от пострадалите при терористичните атаки в Барселона и Камбрилс все още са в болница.  От ранените в атаката в Барселона 12 души са в критично състояние, 24 имат сериозни рани, 11 са с по-леки травми, а трима са съвсем леко ранени.

Испанският крал Фелипе и кралица Летисия ще отидат днес в болница в Барселона, за да посетят ранени в нападенията и лично да им пожелаят бързо оздравяване, съобщи на уебсайта си кралският дворец, съобщава БТА, като цитира Ройтерс.

Испанското правителство реши днес да не повишава нивото на заплаха за сигурността до максималното ниво и то остава четвърто, една степен преди максималното.

Френската полиция извършва допълнителни гранични проверки на пристигащите от Испания в опит да открият беглец, замесен в нападенията в Барселона и Камбрилс, предаде Асошиейтед прес.

Няма извършени арести тази сутрин, каза френски източник от службите за сигурност. По думите му проверките по обикновено отворената граница са рутинни и се правят винаги, когато съседна държава сигнализира за потенциална опасност.
Друг френски източник по сигурността каза, че испанските власти са сигнализирали за автомобил тип "баничарка", за който се смята, че е бил нает в Испания от заподозрян за нападенията в четвъртък и който може би е пресякъл границата и отишъл във Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews