Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Исмаил Каани – приемникът на убития генерал Сюлеймани, обеща трупове на американци

OFFNews 06 януари 2020 в 22:55 10245 0

Исмаил Каани, Иран

Снимка Lenta.ru

Командир на спецчастите „Ал Кудс“ при иранския Корпус на стражите на Ислямската революция вече е бригадният генерал Исмаил Каани. Кой е той и какво е известно за него, съобщава Би Би Си.

„Всички ние сме деца на войната. Ние сме приятелите на полесражението и станахме приятели в боя“, така Каани описва отношенията си с убития Касем Сюлеймани пред иранската агенция ИРНА.

Върховният лидер на Иран аятолах Хаменеи, но чието пряко подчинение е Корпусът на стражите, го определя като най-изявените командири. Ал Кудс с него ще бъдат същите, каквито и при Сюлеймани, заяви аятолахът при обявяването на назначението му.

Каани дълго време е бил в сянка, много рядко е споменаван от западните и иранските медии. Роден е през 1957 г. в североизточната част на Иран в град Мешхед. Постъпва в редовете на Корпуса на стражите на Ислямската революция година след революцията от 1979 г., сложила края на режима на шаха. Както и Сюлеймани, той е участвал в потушаването на кюрдското въстание в Иран, избухнало след падането на шаха.

Следва участие в ирано-иракската война, жертвите на която са 1 милион души, много от които са лековъоръжени бойци от Корпуса на стражите, тръгнали на атака срещу иракските позиции. Но не Каани, Сюлеймани е бил командир тогава.

Доброволците виждаха, че всички загиват, но когато заповядвахме да вървят, те не се колебаеха, спомня си по-късно Каани. Той беше един от многото командири, чиято звезда изгря по време на войната, казва жител на Мешхед, служил в батальона на Каани, цитиран от Файненшъл Таймс.

След войната Каани постъпва в наскоро създадените елитни части на Ал Кудс, където работи със Сюлеймани и оглавява контраразузнавателните операции на Корпуса на стражите. Times of Israel пише, че според западните анализатори Сюлеймани основно се е занимавал с направлението на запад от Иран, докато Каани е отговарял за източното, например, Афганистан и Пакистан. Иранските държавни медии обаче никак не са осветлявали дейността му.

Ако Техеран действително отговори на убийството на Сюлеймани така, както заплашва, именно Каани ще координира този отговор, прогнозира Файненшъл Таймс. Според изданието обаче не е много очевидно дали Каани ще успее да придобие вътре в Иран същото влияние като това на предшественика си. Президентът Хасан Роухани в събота заяви, че да се замени Сюлеймани „е невъзможно, защото той беше не просто военачалник, способен да провежда големи операции, но беше политик и талантлив стратег“.

През 2012 г. финансовото министерство на САЩ наложи санкции срещу Каани и го натовари с отговорността за финансирането на иранските прокси-формирования. Тогава бе отбелязан и разкритият товар с оръжия на пристанището на Лагос в Нигерия. Иранският подател на товара посочи, че в 13 контейнера се съдържа стъклария и каменни печки. Но когато контейнерите бяха отворени от властите, там се оказаха ракети „Катюша“, патрони за автомати и други оръжия.

Същата година Каани бе разкритикуван от тогавашната говорителка на държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд заради изказването му, че присъствието на иранските сили в Сирия са гарант за удържането на мащабите на конфликта там. „Заместник-командирът на Ал Кудс твърди, че те се гордеят, че обучават и помагат на силите на Башар Асад – и вижте до какво доведе това“, каза тя.

През 2015 г. Каани косвено призна, че Иран доставя ракети и друго въоръжение на Палестинската автономия за борбата й с Израел. „САЩ и Израел са твърде малки, че да се сравняват с военната мощ на Иран. Тази мощ се проявява заедно с угнетения народ на Палестина и Газа във вид на ракети и други оръжия“, бе казал тогава той.

"Имайте търпение и ще видите труповете на американци из целия Близък Изток“, написа в Туитър приемникът на Сюлеймани в деня на назначаването си на новия пост, цитиран от Ал Джазира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews