Испания отпразнува националния си празник на фона на каталунската криза

OFFNews 12 октомври 2017 в 20:59 2368 0

Снимка AFP

Испания отпразнува националния си празник на фона на кризата с Каталуния. 

На 12 октомври испанците честват пристигането на Христофор Колумб в Новия свят през 1492 г.

Хиляди каталунци отбелязаха деня с шествие в Барселона, като поискаха Каталуния да остане част от Испания.

В шествието са се включили около 65 000 души. 

Участниците развяваха испански и каталунски знамена и викаха "Да живее Испания" и "Аз съм испанец", съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Насловът на шествието беше "Каталуния да. Испания също", в подкрепа на каталунската автономия, но вътре в Испания.

Снимка: AP

Един полицай е леко пострадал, след като се намесил, за да раздели две групи протестиращи, влезли в стълкновение на централния площад.

Отделен протест на около 200 поддръжници на крайната десница и испански националистически организации завърши на хълма Монтжуик с речи и изгаряне на неофициалния флаг, превърнал се в символ на каталунските сепаратисти.

В Мадрид войници и полиция участваха в парад пред крал Фелипе Шести по повод националния празник на страната. Монархът, съпроводен от съпругата си Летисия и наследничките на испанския престол - принцесата на Астурия Леонор и инфанта София - се появи публично за първи път от 3 октомври, когато във връзка с каталунската криза призова да бъде възстановен конституционният ред.

Министерството на отбраната реши тазгодишния празничен лозунг да гласи "Горди, че сме испанци". То реши също на тържествата да бъде почетена паметта на 16-те жертви на терористичните актове в Барселона и Камбрилс през август.

Поради това на парада бяха поканени да присъстват дипломати от страните, чиито граждани бяха убити при атаките: Австралия, Аржентина, Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Португалия, САЩ.

Някои кметства в Каталуния обявиха, че днес няма да празнуват и ще работят както обикновено.

Празникът беше помрачен от инцидент с паднал военен самолет след участие в парада. Пилотът е загинал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови