Испания оттегли заповедта за арест на Пучдемон

OFFNews 05 декември 2017 в 13:00 3877 0

Испанският върховен съд оттегли международната заповед за арест за бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и четирима от министрите в правителството му, предаде Би Би Си.

Те избягаха в Белгия преди месец след незаконно прогласяване на независимост на областта от Испания вследствие на референдума от октомври, обявен за противоконституционен от испанския Върховен съд.

Съдия заяви, че въпреки оттеглянето на заповедта министрите са изправени пред възможни обвинения за подклаждане на размирици и бунт срещу държавата.

В понеделник други шестима министри бяха освободени от затвор близо до Мадрид. Още двама, включително бившия каталунски вицепрезидент Ориол Жункерас, остават в ареста. Освободените бяха пуснати срещу 100 хил. евро гаранция на човек. Срещу тях продължава да се води разследвания по възможни обвинения в бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване.

След потушаването на бунта и уволнението на каталунското правителство от централните власти в Мадрид бяха насрочени избори в Каталуния. Те ще се проведат на 21 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови