Испания ще приеме кораба с мигрантите, нежелани от Италия

OFFNews 18 август 2019 в 19:07 3454 0

Open arms

Снимка france24.com

Испанският премиер Педро Санчес разпореди корабът на неправителствената организация Open Arms с над 100 мигранти на борда да бъде приет на пристанище Алхесирас, съобщиха Евронюз и Би Би Си.

Плавателният съд със 147 мигранти се намира в района на италианския остров Лампедуза. „Премиерът взе това решение заради извънредната ситуация на борда, породена след две седмици плаване. Необяснимото решение на италианските власти и, в частност, на министъра на вътрешните работи Матео Салвини, да затвори всичките свои пристанища, както и трудностите, с които се сблъскват другите страни от Централното Средиземноморие, принудиха Испания отново да поеме лидерството в тази кризисна ситуация“, се посочва в съобщението в правителствения сайт.

Отбелязва се също, че испанските пристанища нито са най-близките, нито са най-безопасните за кораба, но „сега Испания е единствената страна, която е готова да го приеме“.

Освен това, испанското правителство настоява да бъде намерено европейско решение за проблема с миграцията. „Ситуацията с кораба на Open Arms трябва да послужи като стимул за европейското семейство, ако то иска да продължи да се придържа към ценностите на прогреса и хуманизма, които са базисни за създаването му и укрепиха неговото лидерство в света“, е подчертано в съобщението.

В продължение на две седмици корабът на испанската неправителствена организация се намира недалеч от италианския остров Лампедуза. Заради забраната на италианските власти стъпването на 147-те мигранти на брега се оказа невъзможно.

Миналия петък Ванеса Мок заяви, че ЕК приветства съгласието на 6 страни от ЕС – Франция, Люксембург, Германия, Португалия, Румъния и Испания, да приемат мигрантите, намиращи се на борда на Open Arms, но предстои още да се реши въпросът за тяхното слизане.

„Ние молим страните членки да се договорят за временен прием. А ЕК е готова да окаже логистична и финансова подкрепа през съответните европейски агенции“, посочи говорителката.

Тове Ернст, също представител на ЕК, обясни, че „не е в компетенциите на комисията да разреши слизането, а това, което се прави, е да се осигури сътрудничеството с държавите членки, за да се намери решение за разпределението на мигрантите след стъпването им на брега“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови